Начало Новини Актуално Високите температури в Стара Загора са повлияли зле на хора с психически отклонения

Високите температури в Стара Загора са повлияли зле на хора с психически отклонения

Актуално

От потърсилите 45 души спешна помощ само за една смяна, 30 от тях са хоспитализирани, съобщи д-р Милена Василева, директор на Приемно спешно отделение към МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора.

В натовареното преди уикенда дежурство са потърсили помощ най-вече възрастни хора, хипертоници и хроничноболни, които трудно понасят високите температури, стигащи до 37 градуса на сянка, пише вестник Старозагорски новини. Хоспитализираните са с диагнози прегряване на тялото, сърдечни проблеми - тахикардия - учестен сърдечен ритъм, или слънчев удар. През последните дни са приети и хора с инсулти в активна възраст.
"В нощта на 12-и приехме жена на 60 години с мозъчен кръвоизлив. Децата някак са по-издръжливи на жегите, но те пък стават пациенти през лятото заради травми - карат колелета или скейтборд, хлъзгат се в басейни или се натравят", пояснява д-р Василева.
Високите летни температури влияят зле и на хората с психични отклонения. В нощта на нейното дежурство на 12 срещу 13 август полицаи са довели трима души. Единият пациент е направил опит за самоубийство, като е глътнал сода каустик. Двама веднага са настанени в Психоболницата в Раднево.
Ако през следващите дни получите сърцебиене, главоболие, задушаване, зачервяване или обратното - силно пребледняване, трябва задължително да потърсите медицинска помощ. Най-вероятно това са симптоми на слънчев удар, който може да доведе до проблеми със сърцето, препоръчват лекарите от "Спешна помощ".
Основният съвет, за да се избегне прегряването, е да се пият много течности, за предпочитане чиста вода и в никакъв случай алкохол. В случай на топлинно прегряване пострадалият трябва да се отведе на хладно, но разликата с температурата навън не трябва да е повече от 10-15 градуса. На различните температури сърцето реагира по различен начин, предупреждават лекарите.

Още новини