Начало Новини Актуално Visioners Concepts

Visioners Concepts - виждат проблемите на своите клиенти и знаят как да ги решат

Актуално

Детелина Савчева-Стойнова и Андрей Савчев, управляващи партньори на Visioners Concepts, разказват в интервю дейността и успехите на своето дружество и за разликата между това да водиш и да ръководиш.

 

- Повече от 30 години Visioners Concepts помага на бизнесите от хранителната промишленост да се развиват. Какво си взимате от миналото, от натрупания опит, за да продължите смело напред?

- Професионалният път, който сме извървяли във времето, ни дава възможност да бъдем визионери и да виждаме отвъд проблемите, като даваме ефективни решения, базирани на опит и натрупано know-how.

Усещаме пулсът на производството и неговите нужди, затова и решенията, които предлагаме, са винаги иновативни, задоволяващи и най-високите нужди. Всичко това ни вдъхва увереност, че посоката е вярна и ни дава смелостта да вървим напред.

- Истинският визионер вижда много напред. Вие какво виждате там? Колко далеч се простира погледът на Visioners Concepts? Каква е разликата между това да водиш и да ръководиш?

- Опитът, който имаме в самото производство, ни дава възможност да предвидим проблемите на всеки клиент, за които той в момента дори не знае. Бъдещето е на компаниите, които успеят да автоматизират и роботизират своите производства, като по този начин намалят себестойността на своите продукти и станат по конкурентноспособни.

Visioners Concepts

Това което виждаме ние е, че основният фокус на компаниите, особено сега, в моменти на висока инфлация и икономически кризи, е намаляване на разходите, но въпреки това, поради забързаните промени в нагласата на живот и изисквания от потребителите, за да оцелее едно производство, то трябва да инвестира в нови продукти и нови пазари!

Забелязваме, че компаниите все повече са склонни да потърсят съдействие от външни специалисти, без да изпитват необходимостта да ги назначават на работа при тях. Аутсорсването на различни дейности започва да се налага все повече като практика, защото по този начин компаниите получават опит и компетентности, които не биха могли да получат само с назначаване на един служител. Най-често срещаната аутсорсвана дейност на пазара е счетоводното обслужване, което вече се възприема като нещо съвсем естествено.

Ние виждаме, че компаниите търсят комплексни, прости и ефективни решения на техните проблеми и в бъдеще аутсорсваните дейности ще бъдат най-изгодни за предприемачите.

Ние сме визионери, които виждат бъдещите проблеми на своите клиенти и знаят как да ги предотвратят!

Търсени сме, защото покриваме всички области в хранително-вкусовата промишленост, обхващайки всичките и сфери: намиране на най-подходящи машини и оборудване за производство на бързо оборотни стоки, know-how в технологиите при производство, организиране на вътрешни стандарти за работа в отдел експорт и завършвайки с търсене на международни пазари и продажби. Това, което предлагаме като услуга на едно място, е уникално по рода си.

Относно: да водиш и да ръководиш - лидерите са тези, които водят екипа напред, това са хората, които умеят да обединят около една идея/цел хора, специалисти в различни направления и да ги ръководят към постигане на тази идея/цел!

- С какво Visioners Concepts се отличава, кои са най-силните ви страни?

- Обикновено клиентите споделят: Когато ни кажат, че нещо не може да се направи в производството или експортните продажби, ние се обаждаме на Вас, защото знаем, че винаги имате решение. Прости решения с голяма ефективност е това, което предлагаме. Ние ценим и пазим времето и парите на нашите клиенти, затова нашите предложения са насочени към трайно решение на проблемите и бърза възвръщаемост на инвестиционните разходи.

- Имате различни видове услуги, които се допълват, но и много различни - за какво най-често се обръщат клиентите към вас за съдействие? Какъв е бизнес моделът на компанията?

В основата на нашия модел на работа е екипът ни и конфиденциалността, това ни прави силни и независими в работата ни. Нашите клиенти ни допускат до най-чувствителните места в своите компании, за да решим проблемите им и разчитат това да си остане между нас.

Дейността ни е насочена в две основни направления:

Техническо - свързано е с производствения процес. Работили сме по проекти за машини, оборудване и технологии за стартиране на производство на различни видове бързооборотни стоки като: чипс, бисквити, барчета, месни и млечни продукти, както и по надграждане и модернизиране на съществуващи производства. Най-честото запитване за модернизация е свързано с липсата на работна ръка в производствата - и тогава изниква въпросът за автоматизация и роботизация на процесите, което води до оптимизация и намаляване на себестойността в дългосрочен план. Наши клиенти са както български производители, така и фирми от различни държави от Европа, Азия, Африка.

Най-чести въпроси от клиенти по техническото направление:

 • Искаме да минимизираме персонала, ангажиран в производството. Дайте ни решение!
 • Искаме да оптимизираме процесите в производството. Кажете как?
 • Искаме да стартираме ново производство. Дайте ни технология и оборудване!
 • Имаме много отпаден продукт при производството на основния. Кажете как да го използваме?
 • Искаме да намалим себестойността на продукта. Кажете как?

Продажби и маркетинг - свързани са с крайния продукт и налагането му на международните пазари. Екипът ни се състои от всеотдайни специалисти, с които сме разработили стратегии за навлизане на различни пазари. Имаме мрежа от контакти в над 80 държави по целият свят, оперираме на всички континенти, като това ни помага да стъпим на различни пазари, независимо от географското им положение. Организирали сме участия в над 100 изложения в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, което допълнително дава тласък на продуктите, да намерят своя път на пазара.

Най-чести въпроси от клиенти по направление продажби и маркетинг:

 • Имаме нужда от нови клиенти. Намерете ни такива по света!
 • Ние сме дистрибутор и търсим нови и иновативни продукти. Намерете ни такива!
 • Имаме продуктово портфолио под наш бранд и искаме да го разширим с нови и интересни продукти. Намерете ни такива и организирайте процеса по създаването на частната марка!
 • Имаме нужда от свежа маркетингова концепция за налагане на продуктите ни, която да отговаря на съвременните потребности на потребителите. Направете ни такава!
 • Искаме да участваме на изложение. Предложете кое е най-подходящо за нас и организирайте участието ни!

- Каква е обратната връзка, която получавате от пазара, какво казват клиентите за вас?

- Обратната връзка от клиентите всъщност е най-големият стимул в работата ни. С услугите, които предлагаме, иновативните и персонализирани решения, ние изграждаме лична връзка с клиентите и те ни възприемат като част от техния екип, а не като външна услуга.

- Има ли глобални и локални тенденции, които се отразяват на българския пазар?

- Да, естествено. България, въпреки че е малка държава, не стои далеч от световните тенденции, които налагат например трендове във вида на бързооборотните стоки, като здравословни храни, функционални храни и др. Проблемите, които има с работната ръка на всякъде по света, показват посоката за оптимизация в производствения процес - към автоматизация и роботизация.

- Какви промени настъпват в потреблението?

- Светът през последните години, преживя една ескалация в начин и темп на живот. Промениха се възприятията за живот:

 • възприятията за храна - на пазара навлязоха много здравословни храни, като основната тенденция е, че здравословното вече не прави компромис с вкуса и удовлетворението от храната
 • възприятията за общуване - онлайн срещите и home office са вече ежедневие, начин на работа и комуникация
 • наемат се фирми от различни точки на земното кълбо - България стана важен IT хъб, който аутсорсва услуги на много международни компании.

- Кое е по-важно за Вас - хората или числата?

- Ние живеем в свят с хора, което показва и какво е най-важно, а именно човешкото отношение, подкрепата, разбирането, което е високо ценено от нашите клиенти и партньори и е една добавена стойност към услугите, които предлагаме.

- Лидерството е изборът да служиш на другите. Вие на кого сте се посветили да служите?

- На успеха на нашите клиенти!

Ние сме Визионери, които виждат бъдещите проблеми на своите клиенти и знаят как да ги предотвратят!

Visioners Concepts е партньор на Търговско-промишлена палата - Стара Загора при различни дейности.

Интервю на forbesbulgaria.com

Още новини