Начало Новини Актуално Вирусният хепатит А поваля все повече ученици от Стара Загора

Вирусният хепатит А поваля все повече ученици от Стара Загора

Актуално

Съвсем обичайна е картината с приема на болни с вирусен хепатит през почивните дни. До 15 часа в неделя 16 януари е хоспитализиран само един, а в събота са седем. В понеделник обаче очакваме нова вълна от поне 25-30 човека. Лошото е, че заразата се "подмладява" и приемаме вече ученици от основните и началните училища!

Това каза шефът на Детско инфекциозно отделение към МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" д-р Йорданка Кючукова.
Въпреки че ежедневно се изписват по двайсетина излекувани болни, освен двете инфекциозни отделения на пълни обороти работят и останалите четири отделения на болницата - урологията и три вътрешни. Постоянният брой на хоспитализираните е винаги около 200. Така че пикът на епидемичния взрив, дори да е отшумял, болните си остават все още много, коментират епидемиолози, пише вестник Старозагорски новини.
Според д-р Кючукова все по ясно ставало, че този бум не е от мръсните ръце, а причината на заразата е друга. Категоричен факт за това е големият брой мъже в активна възраст.
Инфекционистите са категорични, че сега не е моментът за противохепатитна ваксина. Много хора са контактни със заразените с вирусен хепатит тип А, инкубационният период е 45 дни и не е удачно, ако човек е заразен да се ваксинира...
Според последните огласени данни 427 са заразените и хоспитализираните до 13 януари. Най-засегнати са жителите на Стара Загора - почти 300, следвани от Казанлък и Чирпан. Все още болни няма само в община Гурково.

Още новини