Начало Новини Актуално Виновникът за пожара в Агробиохим обжалва санкцията си

Виновникът за пожара в Агробиохим обжалва санкцията си

Актуално

На 17 декември т.г. състав на Районен съд - Стара Загора, даде ход на делото, заведено от Смарт Кемикълс ЕАД срещу регионалната екоинспекция. От фирмата не са съгласни с наложеното им наказателно постановление, според което трябва за заплатят 20 000 лева за нанеси екологични щети. В съдебната зала обаче не присъства нито представител, нито упълномощено лице от жалбоподателя.

За сметка на това магистратите изслушаха трима експерти от РИОСВ и един от Гражданска защита, пише вестник Старозагорски новини.
Специалистите върнаха лентата на 16 юли, когато от късния следобед до сутринта на следващия ден беше гасена запалената сяра на площадката на "Смарт Кемикълс" в района на "Агробиохим". Стана ясно, че огънят е бушувал часове преди някой да уведоми екоинспекцията, пожарната, МВР, "Гражданска защита" и областния управител. Когато екипите пристигат на място, около 50 тона сяра вече горят на широк фронт, а вятърът разнася отровните газове към близкото село Калитиново. При първите замервания в 21 часа мобилната станция отчита концентрация на серен диоксид 1347.4 микрограма на кубичен метър при пределна норма от 350. В 22 часа стойностите са 614 микрограма, час по-късно - 431, а в полунощ - 407. Колко серен диоксид е имало във въздуха преди това, никой не може да каже. На помощ е повикана тежка техника от частна фирма и само благодарение на изключителните умения на целия екип и на багериста, който засипва огнището с пръст и строителни материали, ситуацията е овладяна. Има и пострадал служител на "Гражданска защита".

От РИОСВ припомниха, че пожар на същото място, но овладян още в началото, имаше и през 2008 година. Тогава с констативен протокол от 24 април на "Смарт Кемикълс" е предписано да назначи денонощна охрана, да не се допускат пожароопасни дейности в района, а сярата да бъде събрана и съхраняване в закрито помещение. От фирмата отговарят, че охрана е осигурена и че проучват възможностите за продажбата на химическото вещество. И дотук. Сярата продължава да стои на открито, а охрана липсва.
След потушаването на пожара през лятото на 2010 г. следва нова проверка. На 11 септември отново е предписано сярата да се събере и обезопаси, а срокът е 30 септември. На 4 октомври е констатирано, че отново нищо не е направено и предстои да бъде издадено ново наказателно постановление. Директорката на РИОСВ инж. Пенка Начева е категорична, че и то ще бъде на стойност от 20 000 лева. Само дето не е ясно кога ще бъде платена първата санкция и кога втората. Практиката показва, че пет месеца след пожара "Смарт Кемикълс" не е глобена нито със стотинка както за екологичното замърсяване, така и за разходите по гасенето.
Второто заседание по делото е насрочено за 20 януари.

Още новини