Начало Новини Актуално Виното и туризмът на Балканите ще се представят на Втори винен фестивал в София

Виното и туризмът на Балканите ще се представят на Втори винен фестивал в София

Актуално

вино и туризъм Втори винен фестивал60 изби се очаква да се включат тази година в Балканския винен фестивал и около 100 участници във винения конкурс. Това стана известно по време на проведената в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) пресконференция, посветена на предстоящия през май в София форум.

Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари, категоричен е председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес. Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари. Затова БТПП разглежда този фестивал като демонстративен проект на необходимостта от обединяване на потенциала на балканските икономики.

При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат 5-о място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. Това не е достатъчно известно, отбеляза Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс. Тя подчерта, че трябва да се гордеем с древните сортове, традициите и постиженията на региона във винопроизводството. Галина Нифору представи програмата на второто издание на Балкански винен фестивал и конкурс, която включва конференция, дискусии, дегустации, лекции. Показана бе и наградата в конкурса – статуетка на известния художник Кольо Карамфилов.

Галина Нифору изтъкна, че въпреки кризата винопроизводството в България е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011 г. е отбелязал 7% ръст, в сравнение с 2010 г. Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари, съобщи още тя.

Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чийто председател е Галина Нифору, се стреми да осигури пазари за българското вино в САЩ, Япония и Хонконг.

Още новини