Начало Новини Актуално Виненият туризъм е шанс за малките производители в България

Виненият туризъм е шанс за малките производители в България

Актуално

Дионисиево шествие в Пловдив за фестивала Дефиле на младото виноВ Пловдив през ноември се проведе конференция на тема Винен туризъм - състояние и перспективи, като в работата ѝ взеха участие над 50 души. Търговско-промишлена палата - Стара Загора е член на Организация за управление на Тракийски туристически район, а предсидателят на Палатата Олег Стоилов е член на Контролния съвет на организацията.

Лектори на конференцията бяха: Лиляна Арсова от Министерството на туризма, Ги Лабейри (Витис тур), проф. Йорданка Алексиева (Университет по хранителни технологии - Пловдив), Екатерина Христова (UvaNestum Wine & SPA и платформата за винен туризъм Winetrips.eu), Мария Спасова (ВИ Вила Юстина), Васил Златев (Bulgaria Wine Tours).

Конференцията беше водена от административния секретар на ОУТТР - Мария Далемска и Красимира Кодукова (Bulgaria Wine Tours). Тя е част от програмата на 11-ото издание на фестивала Дефиле на младото вино, като участниците получиха пакет за дегустация и посетиха винопроизводителите и производителите на храни с право на безплатни дегустации.

Отзивите на всички бяха положителни и с препоръка тази конференция да се провежда ежегодно, да бъде удължена като времетраене и да привлече повече лектори в дискусионните панели.

Фестивалът подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна. Той се организира от Съвет по туризъм - Пловдив , с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Виненият туризъм е шанс за малките производители в България, а маврудът, в който съм влюбен - визитката на пловдивските винари. Това обяви французинът Ги Лабейри, който от няколко години живее в Брестовица и като туроператор промотира българското вино. Необходим е специалист от сферата на туризма, който да посреща гостите и да води дегустацията. Това обаче не може да бъде технологът, заяви френският винен туроператор Ги Лабейри. Университетът по хранителни технологии подготвя такива специалисти в катедра Хранене и туризъм и вече се попълва тази ниша в пазара, като някои изби у нас вече бележат успехи в бизнеса, допълни проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

Местното грозде мавруд е визитката на Пловдивска област. Тя е част от лозаро-винарския регион на Западна Тракийска долина и част от Западна Тракия - една от 12-те дестинации за винен и кулинарен туризъм в страната. Това обяви по време на конференцията Лиляна Арсова - директор на Дирекция Туристическа политика към Министерството на туризма. Тя уточни, че проектът за 12 винено- кулинарни дестинации ще увеличи интереса към България като атрактивна дестинация. Тя цитира данни на Националния статистически институт, според които през 2017 година в България са произведени близо 138,2 млн. литра вино от грозде в 210 предприятия. Най-много вино изнасяме за Русия, Полша и Великобритания.

Засилва се ръстът на туристи във винарските изби в страната през последните години. Това стана ясно по време на конференция за винения туризъм, предшестваща откриването на XI-то издание на Дефиле на младото вино, което се проведе през ноември 2019 г. в Пловдив.

Над 250 са винарските изби в страната. Те са разположени в различни красиви местности с богато културно-историческо наследство. Българските вина, особено тези от местни сортове, са с изключителни качества и се предпочитат от любителите на Дионисиевата напитка. Нарастват последователите на винения туризъм, който се осъществява с дегустации на вино, продукти от грозде, характерни и уникални за определена дестинация, както и посещение на изби, запознаване с технологичния процес на производството на вино и др. В страната са обособени няколко дестинации, които се свързват с определени сортове вина. Сред тях са Долината на Места, която е характерна с Рубин от Неврокопско, Източна Тракия с Памид, Розовата долина с Карловски Мискет, Старите столици с Осмарски пелин, Западна Тракия с Мавруд от Асеновград, Златия с Гъмза, Долината на Струма с Мелник 55, а дестинацията Мизия с Каберне Совиньон, като се отглеждат също Сира, Гъмза и Мерло. Един от най-посещаваните региони, в които се развива винен туризъм е Тракийският. От началото на годината Пловдивска област са посетили 529 хиляди български и чуждестранни гости, които са регистрирани в хотели с 10 и повече места.

Лидер в развитието на винен туризъм е Италия, където той се заражда през 1993 г. 45 млн. хектолитра вино са произведени през миналата година на Апенините, където лозята се простират върху 8 милиона декара, посочи заместник-ректорът на УХТ - Пловдив проф. д-р инж. Йорданка Алексиева, която е и заместник-председател на Съвета по туризъм в Пловдив. Тя уточни, че Италия е на първо място сред европейските производители на вино. В нея са обособени 20 винени района. Стартиралият преди 26 години винен туризъм на Апенините вече формира 2,5 милиарда евро годишен оборот. Тя уточни, че оттогава 73% от общините организират един или повече проекти за популяризиране или подобряване на туристическото предлагане на вино. Повече от 430 общини не прилагат туристически данък. 86% от посетителите на италиански изби са винени ентусиасти, които пътуват на 200 км от дома си. Половината от тях през уикенда, а 14 на сто пренощуват в района, където се произвежда виното. Винените туристи генерират близо 27 % от продажбите на вино в Италия.

В България се отглеждат 350 признати местни сорта, като 30 от тях са позиционирани в Сицилия. Всяка година произвеждаме 6 милиона хектолитра вина. Терените, на които са отглеждани нашите лозя са вулканични, глинести и варовикови и носят уникалните качества на нашите вина, посочи от своя страна президентът на Бългериън Феър сървис Джузепе Акардо, който повече от 15 години организира зоната Вкусове от Италия в рамките на международната специализирана изложба Винария.

 

Снимка: sportandlife.net

Още новини