Начало Новини Актуално Винената култура и интересът към виното в България се повишават

Винената култура и интересът към виното в България се повишават

Актуално

Винената култура и интересът към виното в България се повишаватВиното не е продукт, от който цял живот човек купува само един вид. Винаги има желание за нещо ново, за експериментиране, за надграждане. От тази гледна точка може да се каже, че няма предпоставени пазарни лидери. Всеки има своя шанс, казва Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара в България.

- Г-н Радев, с какви бизнес очаквания и надежди посрещат тази година лозарите и винарите своя професионален празник?

- Последната реколта 2013 беше добра като количество и качество и в бранша определено има оптимизъм. Да се надяваме, че и тази година ще бъде така, въпреки че снегът малко се позабави. Очакванията на база на миналогодишната реколта са да успеем да извлечем максимума от нея. Като цяло, в нашия бранш в последните години се забелязват няколко положителни тенденции. Голяма част от лозовите насаждения бяха обновени след изкореняването на стари лозя. Ефективно бяха използвани средствата от Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. С нетърпение чакаме старта на новия програмен период 2014 - 2020 г. Има проекти, които са на стенд бай и чакат отварянето на мерките. Така че, оптимист съм, че браншът е готов в професионален план да продължи развитието си напред. Модернизира се и самото производство. Много средства бяха инвестирани, както от големи производители на вино, така и от малки бутикови изби. Определено има напредък по отношение на маркетинга и промоциите на български вина.

- На базата на тези добри резултати смятате ли, че качествените български вина могат да се преборят за подобаващо място на силно конкурентния европейски пазар?

- Златното правило е доброто съотношение между цена и качество. Във винарския свят България традиционно се смята за такъв производител. След промените в сектора в последните 10 години можем още по-убедително да кажем, че има значителна промяна в начина, по който изглежда българското вино. Аз от 15 години се занимавам с продажба на вино и виждам това. Влиятелни винени анализатори и винени журналисти по света смятат, че България може би ще бъде новата звезда на винарския небосклон. Просто ние трябва да си изиграем картите добре.

- Кои са основните ни външни пазари в момента?

- Основните ни пазари все още са тези, на които традиционно сме продавали през последните няколко десетки години - Русия, Полша, Англия, Германия, Скандинавските страни. Това, което не успяхме да направим, е трайно да разработим и да пробием на нов пазар. Основната причина е, че самият сектор беше в преход дълги години. Мисля обаче, че напоследък успяваме да наваксаме. Така или иначе, модната тенденция "Нов свят" вече преминава. Силно се надявам, че ще бъдем част от следващата модна вълна.
Виното не е продукт, от който цял живот човек купува само един вид. Винаги има желание за нещо ново, за експериментиране, за надграждане. От тази гледна точка може да се каже, че няма предпоставени пазарни лидери. Всеки има своя шанс. Зависи колко интелигентно ще успее да прокара пазарната си политика. Много важно е да се повиши винената култура и интересът към виното тук, в България. Има напредък в тази посока. В последните години в много градове се създадоха винени клубове. Организират се дегустации, екскурзии до винарски изби, винарски курсове. Издава се специализирана и популярна литература, насочена към обикновения любител. На база на този интерес се придобиват и знания,и желание да опитваш неща и да ги обсъждаш със сродни души.

- Какво липсва на нашите вина, за да бъдат те забелязани от ценителите?

Радослав Радев

Радослав Радев е роден в Стара Загора през 1968 г. Завършил е ГПЧЕ Ромен Ролан. После право в СУ Св. Климент Охридски, след това и лозаро-винарско право във Франция. Работил е като адвокат, специализиран в лозаро-винарския сектор, в Белведере - България и във Винимпекс. В момента е търговски директор на Ловико, Сухиндол, и на винарска изба Стамболово. През декември миналата година Радослав Радев бе избран за председател на Националната лозаро-винарска камара в България.

- На нас проблемът ни е чисто комуникационен. Имаме с какво да се похвалим, просто трябва да намерим най-подходящия начин да го направим. Липсва подходът към консуматора. Той трябва да бъде уведомен, че с българското вино се е случило нещо добро и да се мотивира да купи бутилка българско вино.
Липсва обща стратегия за маркетинг и промоция на българското вино, а тя пък е част от една още по-голяма стратегия - тази за изграждане на международния имидж на България. Трябва да продадем успешно бранда България. Оттам нататък ще бъде по-лесно за всички. България трябва да изгради положителен имидж като туристическа дестинация. Другото е надграждане - с вино, с кухня, с хотелиерство, с културни и исторически забележителности.

- В консумацията на вино също има мода. Какво предпочитат днес европейците и българите?

- България не остава встрани от световната тенденция на консумацията на бяло и червено вино и готовност на консуматора да плати за бяло повече отколкото за червено. Нашият пазар силно се влияе от европейския, дори и заради това, че хората вече пътуват и комуникират повече. Европейската тенденция е към консумация на по-леки, по-млади вина. Розето също набира скорост.

- Като старозагорец познавате региона. Как виждате перспективите за развитие на лозарството и винарството тук?

- Винарството в региона е исторически предпоставено. Опитът от древността досега е показал, че мястото е подходящо за винопроизводство. Радващо е, че освен големите производители, в Старозагорско продължават да се появяват и по-малки. Определено виждам много потенциал и добри перспективи. Районът е централно разположен. Както казваме - той е център на вселената. Всички пътища минават през него. Има потенциал в развитието на винен туризъм, съчетан с културно-исторически, със селски.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини