Начало Новини Актуално Винарите ще плащат повече за бялото грозде тази есен

Винарите ще плащат повече за бялото грозде тази есен

Актуално

грозде вино

Трудна и напрегната есен за лозаро-винарския бранш предвижда един от известните вино и лозопроизводители в Старозагорския регион и съсобственик на шато Рогошев Владимир Рогошев. Лозята ни в Чирпанско измръзнаха почти на 100% от лютата зима. Имаме около 150 дка собствени лозя. 90 от тях не дадоха плод.

При всички случаи ще се наложи да купуваме грозде, може би около 15-ина тона бели грозда. За съжаление и много други мои колеги пострадаха и също ще трябва да купуват. Това най-вероятно ще качи изкупните цени, прогнозира Рогошев пред вестник Национална бизнес поща.

Миналата година максималната цена на килограм стигна до лев за някои сортове. Тази година се очаква цените да се движат между 60 ст. и 1,20 лева. Най-скъпи са белите грозда - мускат, шардоне. Високите цени на горивата също ще си кажат думата. Високата себестойност на продукта ще вдигне крайната цена на виното. В същото време пазарът е много стеснен заради кризата. Цените на готовата продукция не могат да се увеличават драстично, защото потреблението и без това е свито. Ние имаме винени запаси и не се притеснявам за тази година, но ситуацията не е лека. В същото време липсва държавна политика по отношение на лозарството и винарството, липсват субсидии за лозопроизводителите. Ако и следващите няколко зими се окажат толкова студени, след 3 - 4 години България ще изпитва глад за грозде, прогнозира г-н Рогошев.

Според него, твърденията за високото качество на тазгодишната гроздова реколта са преувеличени. Може да са с висока захарност, но когато винената киселинност е ниска, виното остава плоско. Тогава производителите се принуждават да добавят лимонена киселина, обяснява Владимир Рогошев.

По-оптимистични са прогнозите на друг известен старозагорски потомствен винар - Георги Сяров. Ситуацията е нормална. Не очаквам сътресения по отношение на изкупните цени. Играта с тях е изключително рискова, защото виненият пазар и без това е достатъчно стресиран. Като производител искам да кажа, че е некоректно представители на нашия бранш и то на най- високо ниво да говорят за повишаване на цените на гроздето. Годината е нормална, не бива да се спекулира и да се всява страх, казва г-н Сяров. Злоупотребява се с приказките за лятната суша. Да, времето е горещо, но лозите са растения с коренова система на 3- 4 м дълбоко в земята. Те успяват да си извлекат необходимата влага. В обедните часове лозичките са съвсем свежи. Ако падне и малко дъжд през септември, ще е още по-добре за тях. Очакванията ми са за прилична реколта. Място за притеснения няма, твърди Георги Сяров.

Още новини