Начало Новини Актуално Вина по древен метод ще създава Александра Винеярдс

Вина по древен метод ще създава Александра Винеярдс

Актуално

Aleksandra-esteitС нова винарна ще радва многобройните си почитатели Александра Винеярдс. Дейностите по строителството и оборудването на винарната ще приключат в края на лятото. Тя ще се намира в чирпанското село Средно градище. Технологичното й оборудване става факт по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Във винарната ще експериментираме направата на вино в различни съдове по обем и като материал. Ще имаме т. нар.бетонови яйца, които са много добри в технологично отношение за ферментация на бели вина, особено за шардоне.

Ще правим и експерименти с глинени съдове, които от хилядолетия и до ден днешен се използват в Грузия - страна, за която има доказателства, че е правила вино отпреди 8000 години и е родината на винопроизводството.

Това разказва пред вестник Национална бизнес поща Светлана Славова, собственик и управител на Александра Винеярдс. Древният грузински метод за производство на вино в глинени съдове квеври е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Преди месец Александра Винеярдс закупи от Грузия квеври, 6 от тях са вече в Средно градище. През март ще пристигнат още 10. Те са с формата на яйца, глинени, с различни обеми. Най-големите са от по 2.5 тона. Виното, правено по древния грузински метод, е много различно и интересно. Следва актуалния винен тренд на натуралните вина. При него не се използват никакви добавки като дрожди, ензими. Виното се оставя просто да се случи. Да се превърне гроздето във вино, като се разкрият характеристиките на тероара. Да усетиш в чашата си мястото, от което идва гроздето. В Средно градище квеврите ще са заровени в земята, както го правят в Грузия.

Винарната е с капацитет 80 000-100 000 бутилки. Позиционирана е в края на селото, в западната му част, с много хубава гледка към цялото Средно градище. Ще има възможност и за туристически посещения. Първоначално ще се предлагат само дегустации, а впоследствие ще е с възможност и за хотелско настаняване. Средно градище е много красиво и очарователно, всички къщи тук са каменни, покривите - с каменни плочи, със запазен дух. И нашата винарна е започната от една такава стара къща, а новите постройки са в същия дух и стил, с камък от селото, изградени от местни майстори. Архитектурно винарната е като част от селото, но вътре технологично е модерно оборудвана и в същото време част от него е съдове, използвани отпреди хиляди години. През месец юни като пътуваш от Чирпан към селото попадаш в приказно лилаво поле, има много лавандула, освен лозя. Наподобява на Франция, Прованс. Другото интересно е, че тук се оформя микро винарски район, винена туристическа дестинация - в радиус от 10 км има доста винарни, включително най-голямата - на Мидалидаре, която е на 8 км. Надявам се с общи усилия да го направим популярен винарски район, споделя Славова.

Във винарната на Александра в Средно градище ще се дегустират всички вина от портфолиото на Александра Винеярдс, които са на пазара.

Предстои пуска и на няколко нови бранда, които също ще присъстват. Вината са разпределени в 3 категории. В т. нар. входяща линия, която е на цена под 10 лв. на пазара, стремежът на производителите е да предложат вина с много добро съотношение цена/качество, направени да отговорят на очакванията на потребителя. В тази входяща линия от настоящата година се пуска и вино в бег-ин-бокс. Следващата категория са купажни или чисто сортови вина, които на пазара се 

търгуват между 12-15 лв. Това са вина, направени или да покажат типичните за даден сорт характеристики, или купажирани да изразят тероара на собствените лозя. Третата категория вина са експерименталните, с цена около 20 лв. на пазара, винифицирани по различни нетрадиционни технологии, в различни съдове, като бетонови яйца или глинени квеври, амфори, далии. Александра Винеярдс има и едно вино, което не влиза в никоя категория и не се случва всяка година. Правят го само в изключително добри години, от внимателно отгледано и подбрано грозде. Това е вино, което човек да си отвори бутилка и да си го изпие сам - Александра Резерва.

Aleksandra esteit 03 06 20

Александра Винеярдс продава и в Бразилия, Япония, САЩ

Александра Винеярдс в момента притежава собствени лозя от по 100 дка в селата Ракитница и Орешец, Харманлийско. Към момента гроздето й се преработва в различни винарни в региона и се произвеждат вина под собствения бранд. Лозето в Ракитница е на 25 км от избата в Средно градище. Засадено е през 2013 г., с класически международни сортове - мерло, каберне совиньон, каберне фран и сира, от белите - шардове, совиньон блан и симейон.

В Орешец сортовете са не толкова популярни - верментино, русан и марсан, вионие, совиньон гри. В климатично отношение Орешец се намира в район с много високи средни годишни температури, верментино дори и тогава успява да запази високи киселини, които придават свежест във вината впоследствие. Характерен сорт е за Южна Франция, Сардения и Корсика, обяснява собственичката на Александра Винеярдс Светлана Славова. Единствената съм в България, която го има. Другите сортове - русан и марсан, вионие, са характерни за друг френски район - Рона, който ми е любим. От тях се получават очарователни, пивки купажни вина. Тази година ще засадим и няколко български сорта като рубин, мавруд и червен мискет (бял сорт). До момента сме правили плахи експерименти с тези сортове, като сме купували грозде от отлично гледани лозя, но вече решихме, че ще им обърнем много по-сериозно внимание.

В момента лозята са в процес на резитба. Високите температури преди студовете от последните дни не се отразиха добре. Няма влагозапасяване на почвите, поради липса на дъждове и сняг, но лозята ни са с капково напояване и се надявам да се справим, ако през лятото има суша, казва Светлана Славова.

Александра Винеярдс продава свои вина в Бразилия, в Белгия, в Япония, в САЩ, Англия, но износът е малък, какъвто е и за целия бранш в ценовата категория над 3 евро. Особено добре българските вина на бранда са приети в Япония. Азиатците обичат да правят всичко, което е модерно, тренди и което правят европейците. А виното е едно от тях. Освен това, те знаят България, знаят киселото ни мляко, розовото масло и Котоошу, заявява Славова.

Да поставим Старозагорския регион на винената карта


По отношение на нашия бранш съм позитивно настроена и очаквам да ни се случват само добри неща и да вървим напред, коментира Светлана Славова. Но няма да стане с магическа пръчка, ще трябва да си извървим пътя, да се учим и здраво да работим във всяко едно отношение - в лозята, във винарната, в маркетинга, на пазара. И на Франция и Италия са им трябвали няколкостотин години, за да им се случи това, което са сега във виното. С мои колеги от региона работим за създаването на лозарски район Стара Загора, въпреки че регионите остават извън фокуса на националната политика в лозаро-винарския сектор. Отчитайки, че между Стара Загора и Чирпан е един от най-изключителните в почвено-климатично отношение район за отглеждане на лозя, с традиции, трябва да заложим на това за създаването и промотирането на местно вино от Старозагорско. Около 10 са винарните около Стара Загора, много добри винопроизводители, с добър имидж, с които трябва да положим усилия и да поставим района на винената карта.

От 2019 започна новия период от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Предвидените средства за петгодишния период на действие на програмата са около 262 млн. лв. В програмата са предвидени четири мерки - Преструктуриране и конверсия на лозя, Популяризиране в трети държави, Инвестиции и Застраховане на продукцията. Въпреки несъвършенствата на мерките, те ще работят до 2023 г. и колкото повече земеделци се възползват от тях, толкова по-добре би било за нашия регион и в частност за винения бранш, казва Светлана Славова.

Още новини