Начало Новини Актуално Вихър Марков ще е един от клиентите на Специализирания наказателен съд

Вихър Марков ще е един от клиентите на Специализирания наказателен съд

Актуално

20 дела за организирана престъпност ще бъдат изпратени от Стара Загора в новосъздадения Специализиран наказателен съд и спецпрокуратура. 5 от тях са с готови обвинителни актове, които са постъпили в Окръжния съд, но досега не им е бил даден ход.

Останалите 13 ще са приключили разследвания на Окръжна прокуратура по чл.321 (участие в организирана престъпна група), по които спецпрокуратурата ще подготви обвинителните актове. Това съобщи вчера за медията ни окръжният прокурор Константин Тачев. По информация на окръжния прокурор, едно от знаковите престъпления, чието разследване ще отиде в Cпецпрокуратурата в София, е по акция Сладурите. Припомняме, че през октомври 2010 г. бяха задържани трима бизнесмени от Стара Загора и Раднево, които са доставяли резервни части за машини и съоръжения в Мини Марица-изток в периода 2007-2009 г. Частите са били втора употреба, а са продавани като нови, а освен това е бил заобиколен Законът за обществените поръчки. По делото са разследвани и длъжностни лица от Мините.

Клиенти на новото формирование ще бъдат и разследваните по акция Спокойствие, сред които е и бившият шеф на ДАИ в Стара Загора Ангел Димитров, и служители на Агенция Пътна инфраструктура за получаване на подкупи от изпълнители на новостроящата се автомагистрала Тракия.

Сред знаковите клиенти на Cпецпрокуратурата и впоследствие на Cпецсъда ще е и старозагорецът Вихър Марков, чието поредно престъпление на ръководената от него група за данъчни измами с използването на електронни подписи беше разкрито в края на миналата година. Тъй като той е подсъдим и по друго обвинение за източване на ДДС за около 15 млн. лв. и делото му се влачи вече над 3 години в Старозагорския съд поради неявяване на свидетели, очакванията са, че новото спецформирование в София ще форсира нещата, поне по новото обвинение.
В случая обаче не става дума само за организираните престъпления в Старозагорско. В Cпециализирания наказателен съд и Cпецпрокуратурата, чието създаване беше инициирано от правителството на ГЕРБ заради тромавото ни правораздаване, на първо време в национален мащаб се очаква да постъпят около 330 разследвания за организирана престъпност и 80 дела, чийто ход все още не е даден.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини