Начало Новини Актуално Вихър Марков е отново в ареста за източване на ДДС

Вихър Марков е отново в ареста за източване на ДДС

Актуално
Вихър Марков

Изявеният създател на престъпни схеми за източване на ДДС и за укриване на данъчни задължения Вихър Марков от Стара Загора е отново в ареста. 50-годишният ръководител на организираната престъпна група е задържан с още 5-ма съучастници, двама от които са освободени. Рецидивистът Вихър Марков, който е счетоводител по професия, има зад гърба си ефективна присъда от 10 месеца за източване на 2 млрд. лева преди деноминацията и висящо дело, което се точи повече от 3 години.

Вихър Марков за пореден път е създал мрежа от десетки фирми на територията на цялата страна, които в момента се проверяват. Очаква се щетите, нанесени на държавата, да са за милиони левове. Претърсени са десетки офиси, адреси и автомобили в почти цялата страна. Иззети са множество печати на фирми и голямо количество документи. Групата се е занимавала с престъпната дейност от 3 години.

За разлика от други ДДС схеми, които сме разследвали през годините, при тази има нови елементи, каза директорът на ОДМВР - Стара Загора комисар Алекси Алексиев..

Най-характерното е, че всяка едно от фирмите, които са реални, а не кухи, е закупила електронен подпис, чрез който са подавани декларации и справки в НАП от името на собственика на дружеството, без пълномощници, каза началникът на Икономическа полиция - Стара Загора Стефан Стоев. Хората, които по документи се водят собственици на фирмите, са от различни градове. Те са в затруднено финансово положение, но притежават недвижима собственост, на чийто адрес се регистрират дружествата. Срещу това, те получават месечно възнаграждение от порядъка на 150 - 300 лева, съобщи още Стефан Стоев.

Стоките, които са в оборота на престъпната схема, са многообразни: козметика, млечни и месни изделия и др.

Четиримата са задържани за 72 часа. Ръководителят на групата Вихър Марков може да получи от 5 до 15 г. затвор, а останалите трима - до 10 години.

Още новини