Начало Новини Актуално Виетнамски компании искат сътрудничество с български фирми

Виетнамски компании искат сътрудничество с български фирми

Актуално

Виетнамски компании сътрудничество български фирмиКонкретни възможности за реализация на взаимни инвестиции и за съвместни производства на български и виетнамски фирми е обсъдил президентът Росен Плевнелиев в първия ден от държавното си посещение във Виетнам.

Държавният глава проведе разговори с председателя на Националното събрание Нгуен Шинх Хунг, с министър-председателя Нгуен Тан Зунг и с генералния секретар на ЦК на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, съобщиха от президентската преесслужба.

Български компании проучват възможностите за инвестиции във Виетнам в изграждането на инсталации за преработка на отработени масла и други екологични проекти, в минния отрасъл с национално значение за азиатската страна, както и за изграждането на български фабрики във Виетнам. По думите на държавния глава, вероятно е това да се случи в текстилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката.

Президентът информира за заявен сериозен интерес от създаването на съвместни производства между български и виетнамски компании във винения сектор и производството на храни, за производство на тютюневи изделия и фармацевтични продукти. Големи виетнамски компании в строителния и петролния сектор търсят възможности за сътрудничество с български фирми, каза Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой.

В областта на отбраната и военнопромишления комплекс президентът изрази очакване за първи конкретни резултати от сътрудничеството между България и Виетнам. Възможности съществуват при утилизацията на боеприпаси, износа на българска специална продукция за Виетнам и в съвместните усилия, с използване на българския опит, при модернизацията на руско въоръжение и техника.

Страната ни също така търси виетнамски износ на метали, какао, кафе, въглища и гума, както и на рибни продукти, стана ясно от думите на държавния глава. Той припомни възможностите на територията на страната ни – пристанищата Варна или Бургас – да бъде изграден логистичен център за преработка на риба и рибни продукти на най-голямата виетнамска държавна компания, с последващ износ за крайни клиенти в Европейския съюз. На свой ред България ще работи за увеличение на износа на фармацевтични, козметични и хранителни продукти за Виетнам, в производството на които страната ни има силни позиции.  

Всички конкретни идеи за взаимни инвестиции и съвместни производства ще залегнат в план, за чиято координация вече е определен представител от българска страна, допълни Росен Плевнелиев. Оптимист съм, че в следващите няколко години ще видим нарастване на стокооборота, български инвестиции във Виетнам и виетнамски – в България, заяви държавният глава.

Виетнам е стратегически позициониран в Югоизточна Азия, а репутацията и уважението към България е много високо. Това дава много сериозни възможности за българския бизнес и институции. Искаме да бъдем конкретни, каза още президентът, според когото новият модел на икономическо сътрудничество между България и Виетнам посочва конкретни направления със сериозни перспективи.

Президентът Росен Плевнелиев ще има днес среща с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Нгуен Тхи Зоан. Двамата ще присъстват на концерт на ансамбъла Мистерията на българските гласове в Ханой и ще разговарят с виетнамските граждани, учили и работили в България.

Още новини