Начало Новини Актуално Видео заснемане с мобилен телефон на обгазяване край полигон Змейово

Видео заснемане с мобилен телефон на обгазяване край полигон Змейово

Актуално

От 6 години насам, за пръв път вчера сутринта един уважаван лекар, живущ в село Змейово, успя да филмира обгазяване край полигон "Змейово". В случая не става въпрос за фотографска снимка, а за видеоклип, който вече е архивиран в отговорни институции. "Къщата ми е в най-високата част на с.Змейово. Съпругата ми, която тръгва по-рано от мен на работа, ми се обади, че има обгазяване.

Беше около 6 часа сутринта, когато излязох навън и видях ясно изразена белезникава мъглявина, започваща над полигон "Змейово" (зад бялата постройка на територията на поделението) и продължаваща до жп моста в посока Стара Загора. Във въздуха се усещаше задушлива миризма. Това, което видях и успях да филмирам с мобилния си апарат, не е природно явление, категоричен съм", коментира лекарят (от съображения за сигурност медията не публикува името му). Лекарят твърди, че от ноември 2009 г. до сега това е четвъртото обгазяване на района, което е наблюдавал лично. За вчерашния инцидент той е информирал кмета на селото, след което и "Старозагорски новини".
За белезникава мъгла, дразнеща гърлото,  пак рано сутринта вчера информира и известна старозагорска юристка. Тя твърди, че около 5 часа е била събудена от шума на МПС-та край входа на полигон "Змейово" в Ново село, които със сигурност не били леки автомобили. Към 5.30 часа юристката е забелязала белезникавата мъглявина, стелеща се между с.Ново село и Остра могила, която се е разсеяла два часа по-късно. Тя също е категорична, че в случая не става дума за природно явление.

Проверката на "Старозагорски новини" в сайта на РИОСВ - Стара Загора, и Системата за контрол качеството на атмосферния въздух установи, че вчера рано сутринта станцията на екоинспекцията, дислоцирана в с.Остра могила, на няколко километра от полигон "Змейово", е отчела две наднормени стойности на атмосферния замърсител азотен диоксид.
Данните сочат, че в 7.00 часа са били замерени 234.918 микрограма на куб.м азотни оксиди, а в 8.00 часа - 233.631 микрограма на куб.м, при праг за информиране на населението от 200 микрограма. До 14 часа вчера данните от двата източника бяха отчетени като ВАЛИДНИ (виж снимката на стр.1, архивирана от сайта на РИОСВ - Стара Загора).
В късния следобед обаче валидните стойности в сайта на РИОСВ бяха заменени с невалидни и се появи следното съобщение: "Не са регистрирани превишения на нормите на контролираните показатели от пунктовете за контрол на въздуха в Старозагорска област от началото на деня. Под регламентираните норми са и стойностите, отчетени от автоматичната измервателна станция в с.Остра могила. В 8.00 и 9.00 часа на 5.07.2010 г. този пункт регистрира съответно концентрации по показателя азотен диоксид от 234.92 и 233.64 микрограма на куб.м. След като експертите от Регионалната лаборатория разгледаха и анализираха техническото състояние и работата на анализатора за азотен диоксид на станцията в с.Остра могла, установиха, че работата му е нестабилна, което се дължи на спад на светлината на трасето. Поради тази причина данните на анализатора са девалидизирани."
Случаят с "неточното" отчитане на апаратура е поредният, но той вече не се нуждае от коментар, тъй като "Старозагорски новини" е жив свидетел на случилото се вчера. И за сведение на екоинспекцията, въпросните наднормени стойности не са отчетени в 8.00 и 9.00 часа, а с един час по-рано. Така показа сайтът им. В журналистическия занаят фактите са свещени, а след като ги притежаваме, не ни остава нищо друго, освен да ги изпратим по компетентност на военния министър Аню Ангелов, с копие до премиера. Те се нуждаеха от необходимите доказателства и този път ще ги получат в комплект. И свидетели, не от рода "казал-рекъл", ще им осигурим.

Данните, архивирани вчера от "Старозагорски новини", са изпратени за съхранение в отговорни държавни институции и е безсмислено някой да се опита да ги заличи. Съобщаваме това не от съображение за сигурност, а с цялата си отговорност, че на водевила "Кой е източникът на обгазяванията в Стара Загора и региона" трябва да бъде сложен край, веднъж завинаги!
Медията ни благодари на лекаря, успял да заснеме видеоклипа за обгазяването и имал смелостта да го предостави не само на медията ни.

Още новини