Начало Новини Актуално Вицепрезидентът Марин на връх Шипка: България все още не е истински свободна

Вицепрезидентът Марин на връх Шипка: България все още не е истински свободна

Актуално

"Съдбата ни е предопределила не по-лека мисия... а тя е разумно и отговорно да ползваме нашата свобода. Чак когато сторим това, ще бъде приключено голямото дело на Освободителната война - истински свободна България. Само когато всеки от нас се чувства свободен, България ще бъде истински свободна!"

Това каза в словото си на връх Шипка българският вицепрезидент Ангел Марин. Той заедно с представители на местната власт от Казанлъшко, Старозагорско, Габровско, народни представители от различни политически сили уважиха тържествения митинг под Паметника на Свободата, посветен на националния празник на страната и 132-годишнината от Освобождението на България.
Сред гостите на Шипка бе и военното аташе на Украйна Александър Ромянюк, както и лидерът на СДС Мартин Димитров, пише вестник Старозагорски новини.
В словото си вицепрезидентът Марин припомни, че "свободата не се дарява, не се подарява. Трябва да се извоюва" и призова "да не забравяме, че за нашата свобода хора, българи, руснаци, са жертвали живата си". В десетминутната си реч Марин направи кратка хронология на българското освобождение и припомни примера на опълченците, като призова стотиците граждани да следват този пример, "защото дългият път на развитието и на освобождението минава през много битки и успехи". Финалът на вицепрезидентското слово бе озвучен от скандирания на младежи "Мизия, Тракия, Македония", носещи знамена на ВМРО.
В шеговит стил пред журналисти генерал Марин заяви: "Аз съм окупирал Шипка за мен и трудно допускам друг".
Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи  Старозагорският митрополит Галактион, в съслужие със свещеници от Старозагорската и Великотърновската епархия. В памет на героите бяха поднесени венци и цветя.
По традиция, въпреки предупрежденията от ОДП на МВР, в двете посоки от и към върха се образуваха километрични опашки от чакащи автомобили.

Още новини