Начало Новини Актуално Вицепремиерът Симеон Дянков: Предизборни харчове няма да има

Вицепремиерът Симеон Дянков: Предизборни харчове няма да има

Актуално

Няма как да изтекат пари от бюджета предизборно без мен. Ако се наложи, ще бъда в отпуска голяма част от това време, само и само да не стане това, което е станало при предишните правителства - последните няколко месеца преди изборите масово са харчени пари и после всички са страдали.

Това при нас няма да стане, досега не е станало и няма да стане през следващите два месеца, заяви в Стара Загора вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той обаче изрази безпокойство за отделни общини, които внезапно са започнали да харчат много повече, отколкото би трябвало. Като пример той назова Дупница, където вече е изпратена проверка от Финансовия инспекторат. Такава проверка щяла да бъде направена за Община Смолян и вероятно за Община Перник, пише вестник Старозагорски новини.
Дали ще има увеличение на минималните пенсии, щяло да стане ясно в края на октомври - началото на ноември. Вчера министър Дянков категорично отхвърли обвиненията на президента Георги Първанов (по Би Ти Ви), че пенсионерите са станали залог на кризата. "Президентът многократно е показвал, че не разбира от икономика. Неговите експерти не са експерти по икономика. По-късно днес (б.р. - вчера) ще отида в Перник, в неговия град, които по време на президент комунист, социалистическо правителство и кмет комунист не можаха да си поправят театъра, който изгоря по тяхно време, и аз трябваше да им го оправям, заедно с нашето правителство и нашите депутати. Мисля, че той най-малко може да говори по икономическа и финансова политика", каза Дянков.
На последвалата среща с представителите на бизнеса от Стара Загора и региона финансовият министър съобщи, че със средства от бюджета на държавата за 2012 година ще бъдат изчистени дълговете на болниците.
Спадът в сектора на строителството можел да бъде облекчен чрез осигуряване на средства от държавата и нисколихвени кредити за саниране на 2 млн. и 400 хил. частни сгради в България. Имало възможност и за привличане на европейски средства за целта.
"Докато аз съм финансов министър, няма да има промяна нито в корпоративния, нито в други данъци. Имаме най-добри позиции в Европа с данъчната си политика" - каза още министър Дянков.
На въпрос за националните доплащания за сектор "Земеделие" министър Дянков съобщи, че една част от субсидиите - около 500 млн.лв., ще отидат в сектори, които досега не са били субсидирани, като за отрасли на животновъдството са предвидени между 60-100 млн.лв., около 60 млн.лв. - за растениевъдството, и т.н.
"Стара Загора като бизнес-град върви добре. В последното социологическо проучване на статистиката се оказа, че това е един от малкото градове в България с нарастващо население и нарастващи бизнес-възможности. Очаквам от бизнеса да посочи кои са допълнителните мерки за по-голям растеж." Тези реплики на министъра бяха изречени пред старозагорските медии, преди да се срещне с представители на бизнеса. Те обаче предпочетоха да споделят проблемите си, вместо да искат от Дянков конкретни антикризисни мерки... особено за дребния и средния бизнес.

Още новини