Начало Новини Актуално Вицепремиерът Марияна Николова взе участие във видеоконферентното заседание на срещата на върха 17+1

Вицепремиерът Марияна Николова взе участие във видеоконферентното заседание на срещата на върха 17+1

Актуално

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова взе участие във видеоконферентното заседание на срещата на върха 17+1За мен е удоволствие да участвам в днешната Среща на върха на Инициативата 17+1, на която се надявам да очертаем конкретни инициативи и бъдещи насоки на сътрудничество, заяви вицепремиерът Николова в началото на изявлението си.

Високо оценявам личната ангажираност на нашия домакин днес - председателят Си Дзинпин - с Инициативата 17+1. Неговото лидерство е особено важно в момент, когато пред всички нас стоят сериозни предизвикателства, каза вицепремиерът. Тя добави, че за България Китай винаги е бил изключително важен партньор както в двустранен план така и в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Китай и Инициативата 17+1.

Вицепремиерът коментира, че България отдава особено значение на задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета, и устойчивото развитие, на мултилатерализма и на основания на върховенството на закона международен ред.

По думите й пандемията от COVID-19 преобърна начина ни на живот и работа и изправи държавите пред сериозни предизвикателства. Вицепремиерът Николова изрази искрената си благодарност за протегнатата ръка от страна на китайското държавно ръководство и за оказаната помощ в борбата с COVID-19 в най-трудния за България период през изминалата година.

Вицепремиерът изрази увереност, че на базата на солидарността, разбирателството и обединяването на усилията бихме могли да излезем час по-скоро от настоящото положение и да се върнем към нормалния ритъм на живот. И призова всички участници в Инициативата 17+1 да се възползват още по-активно от намиращите се в България и Китай 17+1 Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство, Логистични хъбове и Павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти. Апелирам към китайската страна да подпомогне разширяването на тези платформи, категорична бе министър Николова.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи и предложение да продължат активните и целенасочени усилия на двете страни за преодоляване на дългогодишния отрицателен търговски баланс, който за българската страна е реален проблем. Разчитаме на подкрепата на китайското правителство и на лидерството на председателя Си Дзинпин за набелязване и прилагане на по-нататъшни конкретни мерки за разширяване и улесняване на достъпа до китайския пазар, уточни тя. Второто предложение бе в посока китайската страна да съдейства за разширяване на обхвата на изнасяните стоки чрез опростяване и ускоряване на процедурите за внос в Китай, по-специално на храни и селскостопански стоки. От голямо значение би била гъвкава и съобразена с условията на противоепидемичните мерки рамка на координация между компетентните ведомства, каза министърът.

Вицепремиерът Марияна Николова изтъкна още, че са необходими по-нататъшни усилия за насърчаване на контактите и прекия обмен между бизнеса, в т.ч. между малките и средни предприятия. И поясни, че българското правителство и бизнес биха приветствали всяко сериозно намерение от страна на китайска компания да инвестира у нас по правилата на ЕС с прилагане на различни форми на сътрудничество.

Вицепремиерът сподели, че след преодоляването на сегашните ограничения от пандемията ще са необходими конкретни стъпки за засилване на туристопотока от Китай, в т.ч. разглеждането на възможностите за установяване на преки самолетни връзки. Традиционно важни за нас си остават сферите на културата, образованието, науката, в които разчитаме на подкрепата на китайската страна, заключи българският министър.

Още новини