Начало Новини Актуално Вицепремиерът Ивайло Калфин е на работно посещение в Старозагорско

Вицепремиерът Ивайло Калфин е на работно посещение в Старозагорско

Актуално

Калфин стзВицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е на работно посещение в Старозагорска област днес. Най-напред той посети Центъра за обществена подкрепа в Чирпан, където се срещна със социланите работници, а в късния следобед ще присъства на среща между младежкия медиатор и безработни младежи в Бюрото по труда в Стара Загора. Работим за промени в законодателството за отделяне на социалните услуги от социалното подпомагане, заяви пред журналисти министър Ивайло Калфин.

Според него отделянето на социалните услуги ще подобри интеграцията на хората с увреждания, като се комбинират различни видове подпомагане, което не е свързано с дохода. По думите му ще се работи и за географска промяна в предоставянето на услуги. Идеята е да се получават в дома т. е. услугата да отивапри нуждаещите се.

Ще се извърши и подбор на социалните услуги, които в момента са над 1000 вида. Предвижда се създаването на специална карта за услуги, която ще получава всеки нуждаещ се, след индивидуална консултация. Въвеждането на повече критерии за ефективност пък ще даде възможност за съвместно финансиране на услугата от бенефициента и държавата. Тези промени следват вече направените две за семейните помощи за деца и в пенсионната система, коментира Калфин.

Продължава намаляването на равнището на безработица в страната, за септември тя е 9,2%, информира още социалният министър. Той изрази задоволството си от въвеждането на дневните договори и съобщи, че от началото на 20 юли т. г. досега са били сключени 75 000 дневни договора в селското стопанство. Старозаорска област е на трето място в страната с 6800 дневни договора сключени за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лавандула и рози. Според министър Калфин по този начин 2.5 млн. лв. са излезли на светло, а работниците са получили 1.5 млн. лв. официален доход.

 

 

 

Още новини