Начало Новини Актуално Вицепремиерът Цветан Цветанов ще бъде гост на Празника на Стара Загора

Вицепремиерът Цветан Цветанов ще бъде гост на Празника на Стара Загора

Актуално
празник на Стара Загора

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще участва в тържествения ритуал по издигане на националния флаг на Република България за Празника на Стара Загора на 5 октомври от 10,00 часа. Проявите в празничния ден започват в 9,00 часа с Тържествена Света литургия в храма Свето Въведение Богородично.

В 9,30 часа ръководството на Община Стара  Загора ще участва и в ритуала за полагането на цветя на символичния камък за възстановяването на града, който се намира в парк Пети октомври. След ритуала за издигане на флага пред Общината, по бул. Цар Симеон Велики ще тръгне празнично шествие с участието на възпитаници на старозагорските училища, които с танци и празнични костюми ще покажат какво се случва в техните училища. Шествието ще завърши до църквата Свето Въведение Богородично, където ще се проведе възстановка на събитията отпреди 100 години, когато Цар Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на война на Турция, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В 12,30 часа на посещение в Община Стара Загора ще пристигне и посланикът на Франция Н.П. Филип Отие, придружен от Лоран Атал, аташе по учебното сътрудничество.

Празничният ден ще завърши с голям концерт под надслов Празнувай, Стара Загора! с участието на Лора Караджова, Кристо, Графа, Печенката, Димитър Рачков, Краси Радков, Петьо Петков – Шайбата и група Вакали, последван от пиротехническо шоу.

На 5 октомври 1878 г. е положен първият камък за възстановяването на града, който по време на освободителните войни е опожаряван многократно от турските поробители, но всеки път построяван наново от жителите си.

Още новини