Начало Новини Актуално Ветропарковете са новата ниша за фондовете за имоти. Продават парцели за енергийни проекти

Ветропарковете са новата ниша за фондовете за имоти. Продават парцели за енергийни проекти

Актуално

Фондовете за земи превземат нова ниша на пазара - продажбата на земя за вятърни паркове. Това показа проучване сред мениджърите на АДСИЦ за земеделска земя. След като земята поевтинява в последно време, аграрните фондове се пренасочват към допълнителни източници на приходи.

Според нормативната уредба обаче фондовете за имоти нямат право да изграждат съоръжения за възобновяема енергия, обясниха шефовете на специализираните дружества, пише вестник Пари. Компаниите обаче имат право да подобряват парцелите и да ги продадат на по-високи цени на потенциални инвеститори във възобновяеми енергоизточници.

В Адванс Терафонд сме продавали земя на хора, които искат да правят ветропаркове, каза за в. Пари Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ. По думите му имотите в портфейла на дружеството са подходящи не само за ветропаркове, но и за соларни централи. АДСИЦ може само да подготвят парцелите да станат подходящи за ветропаркове и да спечелят от продажбата на високи цени, обясни Радослав Манолов.

Наскоро Комисията за финансов надзор даде разрешение Еларг уинд ЕООД да бъде допълнително обслужващо дружество на Еларг Фонд за земеделска земя АДСИЦ.
Дружеството Еларг уинд е създадено за да прави проучвания, които да покажат дали наши земи имат потенциал върху тях да бъде изграден ветрови или слънчев парк, каза изпълнителният директор на фонда за имоти Стоян Малкочев. Целта е ако открием потенциал, да увеличим цената на земите и да ги продадем на инвеститор, който да си изгради ветровия парк.
В Агро Финанс АДСИЦ засега не сме разглеждали подобни проекти и в краткосрочен план не мислим да променяме политиката си, твърди изпълнителният директор на фонда Десислава Йорданова. Според нея въпреки че компанията е тясно специализирана в отдаването на земи под аренда и наем, фондът е отворен за нови идеи.

Към 30 септември четирите фонда, които участват в изчисляването на индекса BGREIT, са собственици на 740.53 хил. дка земеделски земи. Еларг е придобил имотите на средна цена 219 лв. за декар, а Адванс е платил по 248 лв. Агро Финанс е придобивал земи по 280.80 лв. за декар, а Булленд Инвестмънтс е плащал по 289.55 лв. Ако парцелите обаче се окажат подходящи за инвестиции във възобновяема енергия, цената на имота може да се повиши десетки пъти. Скоро продадохме близо 7 декара земя за такъв проект, а цената на декар при подобна сделка достига 2500 лв., твърди Радослав Манолов. Според Стоян Малкочев цената зависи от това доколко е подходящ парцелът за инвестиции. Стойността може да e 15 пъти над тази при покупка на земя за земеделско ползване.
Когато проектите нашумяха, имаше сделки за по 3 хил. лв. за декар, каза Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия.


Цената може да достигне 2500 лв.

Специално Адванс е продавало земя на хора, които искат да правят ветропаркове. Дейността на АДСИЦ е строго регламентирана и те нямат право да се занимават с подобни проекти. Нашата земя е подходяща не само за ветропаркове, но и за соларни централи. Особено в Североизточна България имаме много подходящи парцели. Скоро продадохме близо 7 декара земя за такъв проект. Цената на декар при подобна продажба достига 2500 лв. Самите АДСИЦ може само да подготвят парцелите да станат подходящи за ветропаркове и акционерите да спечелят от продажбата на високи цени.

Отворени сме към нови идеи за инвестиране

В Агро Финанс АДСИЦ не сме разглеждали подобни проекти и в краткосрочен план не мислим да променяме политиката си. Фондът е тясно специализиран и се е съсредоточил земите му да се ползват като обработваеми. Някои компании от сектора имат по-широк обхват на дейността, но при нас основното е отдаване под аренда. Това не означава, че не сме отворени за нови идеи. Ние като дружество не сме поръчвали експертизи дали наши парцели са подходящи за изграждане на ветропаркове. Нямам информация да има и запитвания от външни изпълнители, които да искат да строят върху наши имоти.


Цената може да е до 15 пъти по-висока

Еларг уинд е създадено, за да прави проучвания, които да покажат дали наши земи може да бъдат изграден ветрови или слънчев парк. Целта е, ако открием потенциал, да увеличим цената на земите и да ги продадем на инвеститор, който иска да се занимава с това. Има големи компании, на които това е основната дейност. Ние не разбираме от това и правим изследвания, за да продадем по-скъпо земята. Ако тя е подходяща, ще се промени статутът й и ще бъде продадена. Цената зависи от потенциала и може да е от два до 15 пъти по-висока. Не мога да кажа колко точно се повишава, защото това зависи от потенциала на парцела.

Още новини