Начало Новини Актуално Ветото на президента опорочавало изборния процес

Ветото на президента опорочавало изборния процес

Актуално

Според мен ветото, което президентът Георги Първанов наложи върху гласувания на 22 декември м.г. Изборен кодекс, представлява единствено опит за забавяне и в крайна сметка опорочаване на изборния процес, заяви народният представител от ГЕРБ Живко Тодоров.

Старозагорският депутат подчерта, че лично за него мотивите на президента да върне кодекса за ново гласуване са неясни и недостатъчно правно обосновани. Тодоров поясни, че в тези мотиви се атакуват именно членове, които са насочени срещу изборния туризъм и купуването на гласове.
"Първанов подлага на критика точките, които касаят избирателното право на хора, които имат двойно гражданство, като едното е в страна вън от Европейския съюз, а точно тези точки са в унисон с европейското законодателство", посочи депутатът, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Според него, ако кодексът бъде преработен по начина, по който президентът иска, това би довело до вече познати от минали избори лоши корупционни практики. В ГЕРБ не били учудени от президентското вето, тъй като са го очаквали. "През последната година станахме свидетели на един и същи глас, употребяван от президента и опозицията в лицето на БСП и ДПС", уточни той.
По отношение на думита на държавния глава, че кодексът бил обречен на нестабилност, тъй като всяко следващо мнозинство щяло да го прекроява, водено от своите партийни интереси, и че вносителите на проекта признавали, че той в крайна сметка е изработен в синхрон с политическите виждания на ГЕРБ, Тодоров бе категоричен, че именно партията, към която той принадлежи, се е наела да изработи обобщено изборно законодателство.
"ГЕРБ е партия на бъдещето и именно затова се нае да изработи нещо, което нито една политическа формация в миналото не си даде труда да направи", обобщи депутатът.

Още новини