Начало Новини Актуално Ветеринарните лекари спряха да издават документи на фермерите

Ветеринарните лекари спряха да издават документи на фермерите

Актуално

Ветеринарните лекари от Областната колегия преустановиха обслужването на Интегрираната информационна система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Причина за това са неизплатените в пълен размер средства, договорирани между Съюза и Министерството на земеделието и храните.

По време на протеста ветеринарните лекари няма да заверяват никакви документи на земеделските производители. Според д-р Стефка Дюлгерова - член на Областната колегия, от началото на годината лекарите са влагали собствени средства, за да изпълняват мерките по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на заразните и паразитните болести по животните. По този начин те са "спонсорирали" Националната ветеринарномедицинска служба, пише вестник Старозагорски новини.
От началото на годината ветеринарите не са получили от държавата нито стотинка от полагащото им се възнаграждение за споменатите по-горе дейности. "При все съобщеното от аграрното министерство "стартирано изплащане на 25 на сто от общата сума, дължима по индивидуалните годишни договори", все още средствата не са пристигнали по сметките на ветеринарните лекари", увери вчера д-р Дюлгерова.
По време на преговорите между Ветеринарния съюз и Министерството на земеделието и храните, които се проведоха през зимата, Съюзът прояви разбиране и отстъпи от първоначално заявената сума, за да не се задълбочи бюджетният дефицит. Въпреки това ветеринарите продължават да срещат неразбиране от страна на министерството за договореното заплащане на труда им...

Още новини