Начало Новини Актуално Ветеринарна полиция може да реши проблема с незаконната търговия с животни

Ветеринарна полиция може да реши проблема с незаконната търговия с животни

Актуално
кокошкаДиректори на Регионални ветеринарно-медицински служби искат да бъде създадена зоополиция за противодействие на нелегалната търговия с животни, които не са маркирани и регистрирани. Сивият бизнес не само е в противоречие с европейското законодателство и страната може да търпи санкции, но създава предпоставки в кланици да попада некачествено и заразено месо, което стига до крайния потребител.

Тези животните са с неизвестен здравен статус, не са регистрирани, не са под лекарски контрол. Независимо, че са с неясен произход, те се предлагат на пазара, заедно с отговарящите на изискванията. По този начин може да се разпространи зараза, съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-санитарна служба - Стара Загора д-р Генади Ганчев.

Още по-голяма е опасността нерегистрирани животни да попаднат в нелегални кланици, а след това и на трапезата.
Зад незаконната търговия с немаркирани и нерегистрирани животни стоят стотина души в страната и те са известни на органите, но сегашните санкции са минимални. Глобите трябва да бъдат сериозни и да се конфискува стоката, защото тя може да бъде много опасна. Също така на ветеринарната полиция трябва да бъдат дадени конкретни правомощия, с които тя да бъде ефективна. В момента се хвърля голям ресурс за охрана и контрол на тържищата за животни, който с новата структура може да бъде спестен, каза още д-р Ганчев.
Изрядните фермери подкрепят създаването на ветеринарна полиция. Аз съм за такава структура, за да няма сив сектор в нашия бизнес, категоричен е Иван Бъчваров - птицевъд от село Арнаутито, старозагорско. Неговата колежка Денка Мечкова от казанлъшко смята, че със създаването на ветеринарна полиция ще бъдат защитени регистрираните фермери, които отговарят на необходимите изисквания и животните им са под лекарски контрол.
Продават се нерегистрирани и немаркирани животни, но нищо не се прави. Освен това по този начин се подбиват цените на изрядните стопани, които са инвестирали във ферми и си плащат всички необходими такси, каза още Мечкова.

За ветеринарната полиция ще бъдат използвани инспекторите на службите и няма да се налага допълнителен бюджет. Това ще е от полза и за работата на новата Агенция по безопасност на храните, убедени са инициаторите за създаване на зоополиция.

 

Още новини