Начало Новини Актуално Ветеринаpни лекари от Стара Загора започнаха символични протести

Ветеринаpни лекари от Стара Загора започнаха символични протести

Актуално

Старозагорските частнопрактикуващи ветеринарни лекари вчера започнаха протестни действия. В 10.00 часа около 40 представители на гилдията се събраха пред сградата на РВМС - Стара Загора, и внесоха в деловодството уведомителни писма за неизпълнените задължения на държавата към тях.

От началото на годината ветеринарните лекари ваксинират животните за собствена сметка. Държавата не им е предоставила нито договорираните ваксини, нито консумативи за вземане на проби за ТЕС, нито дори бланки за първичните ветеринарномедицински документи. А до момента са им изплатени само 25% от полагащите им се възнаграждения за първото шестмесечие по извършени имунопрофилактични мероприятия, информира вестник Старозагорски новини.
"Настоявам в спешен порядък да предприемете действия по изпълнението на вашите задължения, произтичащи от сключения между нас договор, защото не съм в състояние да изпълнявам своите задължения по договора и не мога да работя по Държавната профилактична програма", пише в уведомителните писма, попълнени персонално от всеки един участник във вчерашния протест пред РВМС. Срокът, който дават частнопрактикуващите ветеринарни лекари за осигуряване на нормални условия за работа, е 10 дни. А дължимото от държавата възнаграждение да бъде изплатено незабавно. "Проблемът с плащанията идва от там, че Министерството на земеделието и храните не е обезпечило годишния рамков договор на ветеринарите за извършване на имунопрофилактични мероприятия с пари от бюджета", коментира вчера пред медиите председателят на старозагорската Областна колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Трайко Алчев. За 2009 г. в национален мащаб били предвидени 18 млн. лв., но заради орязване на отделни коефициенти, реално били изплатени 14 млн.лв. Тази година обаче изплатените пари не били повече от 1.5 млн.лв.
Ветеринарните лекари настояват да им бъдат предоставени безвъзмездно ветеринарните лечебници за определен период от време - примерно 10 години, за да създадат колективни практики. В декларацията, изготвена от Българския ветеринарен съюз (БВС), се твърди, че това е регламентирано в Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България.
В декларацията се изразява още негодувание от: занижения контрол от страна на НВМС, водещ до безконтролно изписване на антибиотици, инсектициди, хормонални препарати и т.н., които чрез животинската продукция достигат до трапезата на българите; липсата на ясно регламентирани отношения между ветеринарни лекари и собственици на животни; липсата на достатъчно лаборатории, част от които са били закрити през последните месеци, и липсата на диалог между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българския ветеринарен съюз.
Д-р Трайко Алчев съобщи, че досега браншовата им организация е имала няколко срещи с министър Найденов, но на тях в ход е бил монологът, а не диалогът. Тоест липсвала чуваемост от страна на министъра към проблемите на частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Исканата от тях реформа в сектора е свързана с предоставяне на по-голяма самостоятелност - по подобие на адвокати и стоматолози.
До вчера освен в Стара Загора символични протестни действия бяха проведени и в Габрово, Ловеч, Бургас, Варна, Перник и Благоевград. До края на седмицата такива се очакват и в останалите областни центрове на страната.
На 21 август представители на седем регионални ветеринарни колегии от Южна България ще се съберат на протест в село Крън, Казанлъшко. Очаква се протестиращите да излязат с обща декларация до МЗХ. На протеста е поканен и земеделският министър, но неговото присъствие е под въпрос.
Частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще дадат толеранс на правителството до началото на септември, за да бъдат изпълнени исканията им. Ако това не се случи, НС на БВС ще реши каква ще бъде формата на предстоящите ефективни протестни действия.

Още новини