Начало Новини Актуално Вестник Труд: Империята Трейс настъпва по Тракия

Вестник Труд: Империята Трейс настъпва по Тракия

Актуално

На 5 февруари бяха отворени офертите на четири фирми, кандидати да строят лот 2 на магистрала “Тракия” от Стара Загора до Нова Загора (31,8 км). Най-ниска се оказа цената на Обединение “Магистрала Трейс” - 137 868 000 лв. с ДДС. Въпреки че е фаворит, офертата е с близо 50% по-ниска от тази на останалите участници в конкурса и сега дружеството трябва да я защити пред комисията в търга. Кои са Трейс (от англ. следа)?

Когато през 1996 г. настъпва времето на масовата приватизация, едни от водещите български пътни специалисти - старозагорецът Николай Михайлов и мениджърът Красимир Илиев, създават Приватизационния фонд “Пътища”. През април 1998 г. той е преименуван на Холдингово дружество “Пътища”.
Холдингът бързо събира под крилото си огромен брой строителни фирми от цяла България. По-късно конгломератът започва да избистря облика си и през следващите година-две в него остават само пътно-строителните дружества.

Водещата фирма в Холдингово дружество “Пътища” по онова време е старозагорската “Пътстройинженеринг” с изпълнителен директор Николай Михайлов. Нейни собственици са Холдингово дружество “Пътища” с 59,51% и фирмата на Николай Михайлов “Трейс” с 37,04%. Останалите 3,45% от “Пътстройинженеринг” са на физически лица, припомня вестник Труд.

През 2003 г. основателите на фонд “Пътища” Николай Михайлов и Красимир Илиев разделят бизнеса си. Фирмите в Северна България се събират в холдинг “Пътища” под управлението на Красимир Илиев, а при старозагореца остават дъщерните фирми от южната половина на България. Николай Михайлов ги обединява в холдинг “Трейс груп” с водеща компания в него “Пътстройинженеринг”, преименувана на PSI (“Пи Ес Ай” АД).
През август 2003 г. “Пи Ес Ай” АД, “Трейс груп”, Холдингово дружество “Пътища”, “Мостстрой” и варненското дружество “Пътища и мостове” се обединяват в консорциум “Рънуей”, за да участват в търга за строителството на Лот 1 от магистрала “Тракия” от Оризово до Стара Загора. Обединението се преборва със 17 конкуренти от 7 европейски страни и печели наддаването. Офертата на “Рънуей” е на стойност 53 млн. евро.
Обектът е завършен на 5 октомври 2007 г., след като срокът е удължаван на няколко пъти. Оправданието е в забавяне на плащания и проточили се археологически проучвания по трасето. Забавянето влече след себе си допълнително оскъпяване. Подписват се анекси с пътната агенция и крайната цена на лота, дълъг 39 км, се оказва 182,3 млн. лв. или около 93,2 млн. евро. С цели 40 млн. евро над цената, с която е спечелен търгът.
В последните години “Трейс Груп Холд”, както се нарича днес структурата на Николай Михайлов, записва в актива си десетки други емблематични обекти: удължава и разширява по натовски стандарти пистата на военното летище “Граф Игнатиево”, изгражда новата писта на летище София, рехабилитира пътя Делян - Прищина в Косово, ремонтира пътищата Бургас - Слънчев бряг, Чирпан - Стара Загора - Сливен, Казанлък - Стара Загора, Лесово - границата с Турция и др.
В момента “Трейс” участва в изграждането на столичното метро, обновява надлеза в района на Бакърена фабрика в София и др.
Дружеството изгражда също така на много места в страната промишлени сгради, големи складове и магазини, бензиностанции, улици, жп линии, канализация и водопроводи, поддържа светофарни системи, маркировка и пътни знаци, почиства от сняг магистрали и пътища, ремонтира и рехабилитира съществуващи шосета.

През есента на 2007 г. “Трейс” предизвика последната масова истерия на Българската фондова борса с емитирането на 200 000 акции от дружеството за 22,1 млн. лева, всяка с емисионна стойност по 110,50 лв. За акциите бяха направени рекордно големи поръчки на обща стойност 32 млрд. лв. (тази сума се равнява на 60% от брутния вътрешен продукт на България), което наложи емисията да бъде презаписана 1480 пъти. На този фон очакванията на “Трейс Груп Холд” бяха в края на 2007 г. компанията да реализира 125 млн. лева приходи и 8 млн. лева печалба.
Дни след като емисията акции на “Трейс” бе пласирана, на вторичния пазар акциите вече се търгуваха за около 302 лв. за брой. Световната финансова криза обаче изигра лоша шега на очакванията на българските инвеститори. Индексите на родната борса стремглаво тръгнаха надолу и това, естествено, се отрази и на акциите на “Трейс”.

Вчера те се търгуваха на цени от 72 лв. - повишение с 2,12% спрямо предходния ден. В последния месец акциите на “Трейс” стабилно поскъпват, като отбелязват 11% ръст. Огромна заслуга за повишението имаше новината, че компанията е дала най-ниската цена за строителството на Лот 2 от магистрала “Тракия” - отсечката от Стара Загора до Нова Загора.

* * *

Мажоритарният собственик на “Трейс” доц. д-р инж. Николай Михайлов е роден на 3 ноември 1953 г. в старозагорското село Мъдрец. Майка му е работила в селското стопанство, а баща му е бил строителен работник в “Марица изток”. В детството си пътният специалист често е извеждал на паша домашните животни из сакарските баири.
Николай Михайлов завършва строителния техникум в Стара Загора, а след това се дипломира като инженер във ВИАС. През 1991 г. получава научната степен доктор на техническите науки. През 1993 г. завършва Икономическия университет във Варна, специалност “Мениджмънт и стопански бизнес”. Специализира също така “Бизнес и управление на стопанския процес” в Австрийската стопанска камара. През 2001 г. става доцент в катедра “Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Професионалната биография на Николай Михайлов започва в системата на Главно управление на пътищата. В периода 1991-1993 г. е ръководител на конструкторския отдел, а след това и главен инженер в Пътно управление - Стара Загора. В периода 1993-2002 г. е изпълнителен директор в “Пи Ес Ай” АД - Стара Загора. В същия период поема ръководството и на “Трейс” АД.
От 2005 г. до момента Михайлов е председател на съвета на директорите на “Трейс Груп Холд” АД.
Член е на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Българската търговско-промишлена палата, на ръководството на Камарата на строителите в България и на ръководството на Българската браншова камара “Пътища”.
Владее английски и руски език.

Още новини