Начало Новини Актуално Вестник Старозагорски новини: Сливат двете болници в Стара Загора

Вестник Старозагорски новини: Сливат двете болници в Стара Загора

Актуално

Министерството на здравеопазването стартира процеса за сливането на двете най-големи болници в Стара Загора - МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович АД и Университетската болница. В петък двамата болнични директори д-р Петър Атанасов и д-р Васил Талев са били поканени от здравния министър Стефан Константинов да подпишат документ за съглашателство.

И те сложили парафите си... единодушно... Без знанието и съгласието на акционерите в МБАЛ Киркович.
Подписахме споразумение, че ще работим заедно в посока на сближаване на двете болници, създаване на общи структури. Крайната цел е създаването на едно модерно здравно заведение в Стара Загора с авангардни технологии, с авангардни методи за диагностика и лечение, съобщи пред медията ни директорът на МБАЛ Киркович д-р Атанасов. Според него процесът на сливането трябва да приключи в рамките на 3-4 месеца.

На журналистическото ни питане, каква ще бъде бъдещата юридическа форма на въпросното сливане, д-р Атанасов предположи, че най-вероятно ще бъде създадено ново юридическо дружество, но това щели да го решават експертите в здравното министерство. Той обаче декларира, че сливането на двете болници няма да доведе до съкращения на персонала. Целта била да се оптимизират разходите, което най-вероятно ще стане за сметка на дублиращите се структури.
На свой ред директорът на Университетска болница д-р Талев заяви, че е дал писменото си съгласие пред министъра да се работи в посока на сливането на двете здравни заведения, но отказа по-нататъшен коментар с лаконичното: Не мога да кажа нищо как и кога това ще стане. Това всъщност за Университетска болница де юре и де факто няма никакво значение, тъй като тя е 100% държавна собственост, а и от доста години е известно, че работещите там хабилитирани доктори искат обединение с голямата болница - МБАЛ Киркович.

Съвсем друга е ситуацията в Киркович, чийто персонал едва вчера научи за подписания документ за съглашателство.
Така наречената Окръжна болница е акционерно дружество с 11 акционери (всичките общини от Старозагорска област), която навремето е била изградена с отчисления от общинските бюджети, на терен, собственост на Община Стара Загора, а после, по приумица на едно правителство от посттоталитарната ни история, държавата стана собственик на 51% от капитала й, въпреки отрицателното становище на висша съдебна институция.

Вчера медията ни установи, че акционерите (с изключение на държавата в лицето на министър Константинов) не са били уведомени за стартиралия процес на сливане на двете болници, въпреки че за целта е трябвало да бъде свикано общо събрание. Такова решение не е било взето и на събрание на Съвета на директорите.

Всичко, което се случи до този момент - вдигане на капитала на дружеството, в това число и директорската рокада в МБАЛ Киркович (б.р. - смяната на досегашния директор д-р Николай Колев, който до последно се бореше срещу обединението на двете болници), вещае само едно - шестият по големина град в България - Стара Загора, ще има само една болница с държавно участие, чието име най-вероятно ще бъде Университетска болница Проф.д-р Стоян Киркович. Въпреки че във Варна например те са много повече, да не говорим за София. Въпросът е: защо? Дали към евентуалната слята болница ще потекат милиони евра за превръщането й във високотехнологична? Или целта е оптимизация на разходите в смисъл 2-1=1?

Вестник Старозагорски новини

Още новини