Начало Новини Актуално Вестник Старозагорски новини: Отново дишаме замърсен въздух

Вестник Старозагорски новини: Отново дишаме замърсен въздух

Актуално

В периода 1-7 декември Автоматичната измервателна станция на Зеления клин в Стара Загора е регистрирала превишения на праговите стойности за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух - между 1.17 и 1.76 пъти.

Максимумът е бил на 4 декември, уточни за медията ни директорът на РИОСВ Пенка Начева. Тя посочи характерните за сезона причини: големият брой печки на твърдо гориво в домакинствата, метенето на улици и тротоари, вместо тяхното измиване с вода. Отлаганията в ниските слоеве са следствие и на строителните дейности и разнасянето на прах и пясък от превозните средства по уличните платна.
Същото е и състоянието на въздуха в селата от района през този период, по отношение на показателя за фини прахови частици.
Начева отново припомни за приетата програма от Община Стара Загора. Там са конкретизирани мерките, които трябва да се предприемат, особено краткосрочните: регулярно почистване на пътните настилки с вода. Заради пропуск на законодателя, все още санкции не се налагат. В края на ноември е актуализирано предложението към МОСВ за изработване и приемане на санкциониращ механизъм, обобщи тя.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини