Начало Новини Актуално Вестник Новината: Депото в Ракитница е безалтернативно

Вестник Новината: Депото в Ракитница е безалтернативно

Актуално

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора на 25 ноември ще бъде разгледано предложение за промяна на предназначението на имоти - публична общинска собственост, за изграждане на обект Регионално съоръжение за третиране на отпадъците за регион Стара Загора.

Ако съветниците от групата на левицата, както предварително нейният водач Бойчо Биволарски обяви, гласуват с "въздържал се" и други представители на политически сили последват примера им, ще има сериозни последици.

Площадката, определена за изграждане на новото съоръжение, отговарящо на европейските изисквания, се намира в землището на село Ракитница. За обособяването на терен от 400 дка са необходими още проблемните 100 дка, на които общинските съветници трябва да променят предназначението. Става въпрос за полски път и пасища от най-ниска категория.
Община Стара Загора е член на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, което има инвестиционно намерение за изграждане на съоръжението. То е съобразено с изискванията на европейската директива и с българското законодателство, и ще бъде изградено с 52 млн. лв., изцяло осигурени по Оперативна програма "Околна среда" на ЕС. В сдружението влизат всички общини от Старозагорска област и община Твърдица, които ще използват новото съоръжение. Срокът, в който трябва да се изгради, е април 2014 г. В момента, в който влезе в експлоатация, ще бъде загробено старото сметище на Мандра баир, което не отговаря на никакви екологични изисквания и срокът му на използване изтече през юли 2009 г.
За да се осъществи проектът по изграждане на новото съоръжение, трябва предложението за промяна на предназначението на 100 декара да бъде подкрепено от 2/3 от общинските съветници на Стара Загора. В противен случай ще последва много тежка процедура, защото няма къде да съхраняваме сметта, предупреди зам.-кметът Белчо Белчев.

Единственият вариант е боклукът на Стара Загора да се транспортира до Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци в пловдивското село Шишманци. Приемането на един тон отпадъци там обаче ще струва на Община Стара Загора около 85 лв., пресметна Белчев. На ден Стара Загора генерира около 280 тона отпадък. Този вариант ще удари по джоба на данъкоплатците, защото ще трябва да се осигурят около 8.5 млн. лв. допълнително.
Според разчетите на общинската администрация, такса смет ще трябва да се вдигне около 3 пъти, ако общинските съветници не гласуват предложението.
"Най-голямата тежест ще падне върху бизнеса, тъй като от него се поема около 67% от постъпленията на таксата за битовите отпадъци. Чувствително ще го усетят и домакинствата - ако досега са плащали, примерно, 100 лв., таксата ще скочи между 350 и 500 лв., в зависимост от вида на имота", каза още зам.-кметът.
Немислимо е Общинският съвет да не приеме предложението, защото ще се окажем в много тежка ситуация. Ще загубим европейските средства за изграждане на съоръжението и таксата ще бъде непосилна за хората категоричен е и областният управител на Стара Загора Йордан Николов.

Ако не бъде прието предложението на общинска сесия, Министерството на околната среда и водите ще издаде заповед незабавно да бъде затворено настоящото сметище на Мандра баир и Стара Загора ще бъде зарината от боклуци. Освен това, Общината ще загуби определените за рекултивация на градското сметище около 8.5 млн. лв. (сумата е предвидена в държавния бюджет) и ще трябва да го направи за своя сметка.
"Няма алтернатива и съоръжението за третиране на отпадъци, тъй като Стара Загора и общините, които ще го използват, са в изостанала фаза на подготовката му, а глобите от ЕС са много сериозни. И ако се стигне дотам, санкциите ще започнат да се налагат със задна дата - от 16 юли 2009 г.", заяви директорът на РИОСВ в Стара Загора инж. Пенка Начева.
Председателят на Комисията по здравеопазване и екология в Общинския съвет на Стара Загора Николай Шопов е категоричен, че вариантът с изграждането на регионално съоръжение на безалтернативната площадка край село Ракитница не трябва да се пропуска.

"Не променим ли предназначението на земята, това ще бъде в разрез с интересите на цялата общественост. Ще загубим 52 млн. лв. европейски средства, отпускани безвъзмездно, за изграждане на съоръжението и след това Общината трябва да го реализира със собствени средства", каза Николай Шопов.
Специалистите са категорични, че регионалното съоръжение е напълно безопасно и технологията се прилага в развити европейски страни. Освен това, реализирането на проекта ще се наблюдава от ЕК.
"Неоснователни са притесненията на хората в Ракитница, защото те си представят, че това ще бъде сметище като познатите досега. Технологията отговаря на всички европейски изисквания и няма да има никакви вредни въздействия върху околната среда", заяви директорът на РИОСВ-Стара Загора.
"Наистина разстоянието между площадката и селото е под 2 км, затова ще бъдат инвестирани 11 млн. лв. за изграждане на клетка за компостиране от закрит способ с климатична система", добави и зам.-кметът Белчо Белчев.

"В 21-ви век няма кой да позволи прилагане на технология, която не е в интерес на здравето и безопасността. Всичко ще се наблюдава под лупа и няма място за притеснение", уверява на свой ред областният управител Йордан Николов.
Групата на левицата в Общинския съвет в Стара Загора и представители на други политически сили се обединяват около позицията "въздържали се", с което поставят присъда "не" на регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци.
"Имаме опасения, че тук ще се кара боклукът на София. Все още не сме излезли със становище, но определено мога да кажа, че ще се въздържим", каза ръководителят на групата Бойчо Биволарски.
Според председателя на Комисията по здравеопазване и екология в Общинския съвет, немислимо е и невъзможно сметта на София да бъде транспортирана в Стара Загора. Съоръжението ще има само 1 клетка. Освен това, то трябва да бъде готово в средата на 2014 г., а дотогава столицата ще е решила проблема със собственото си съоръжение.
Старозагорска област от 2010 година е част от Европейската мрежа на клъстери и региони за инвестиции в екологията ECREIN. Мотиви за задължителната необходимост от изграждане на регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци изрази и председателят на Търговско-промишлената палата-Стара Загора Олег Стоилов, който е и координатор на регионална екоплатформа, обединяваща представители на различни институции и организации.

"Ако проектът не бъде реализиран, загубите ще са сериозни за всички. Старозагорските предприемачи ще загубят финансов ресурс, съизмерим с няколко общински бюджета. Градът няма да бъде привлекателен и за инвеститорите", каза Олег Стоилов.
"Регионалната екоплатформа към ECREIN изцяло застава зад реализирането на проекта и ще съдейства за намирането и прилагането на най-успешните технологии за бъдещия завод за преработка на битови отпадъци, който е заложен като краен етап", обясни Олег Стоилов.
Заседанието на Общинския съвет в Стара Загора ще се проведе на 25 ноември. От волята на общинските съветници ще стане ясно дали Стара Загора ще загуби близо 60 млн. лв. европейски средства, ще се зарине с боклук и такса смет ще скочи неколкократно, или интересите на обществото ще надделеят над партийните и над частните претенции, натрупани през последните години.

Материалът е подготвен от Медиен център на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. вестник Новината го публикува с кратки съкращения.

 

Маргарита Георгиева, главен експерт Екология в общинската администрация в Стара Загора:
Без решение за земята губим парите за депо
"До края на годината Община Стара Загора трябва да получи покана за представяне на проектното си предложение за изграждане на регионалното депо за битови отпадъци край Ракитница. След това ще имаме възможност максимум до 6 месеца да го подготвим.

Ако не се вместим в този срок, губим възможността си за участие в Оперативна програма "Околна среда", по която се финансира депото", обясни Маргарита Георгиева, главен експерт "Екология" в Общинската администрация.
Проектното предложение обаче не би могло да се изготви, ако на сесията този месец Общинският съвет не даде съгласието си за смяна на статута на 100 декара, върху които се гради депото, от публична общинска в частна общинска собственост.

"Съветниците не трябва да дадат своето становище дали е целесъобразно изграждането на депото или не, защото Общинският съвет не е компетентният орган, който може да взема решения, както по Закона за управление на отпадъците, така и по Закона за опазване на околната среда. Предложението, което е внесено и трябва да бъде гласувано, е за промяна вида на собствеността", разясни екологът на общината.

 

* * *


Анкета
Как ще гласувате на сесията на 25 ноември за съоръжението в Ракитница, попитахме вчера общински съветници от различни групи?


Александър Желязков, "Новото време":

Не зная, честно! Видях се с други колеги, които също още се колебаят. Натискът е голям да се гласува позитивно, но аз още не съм решил. Отвратително ми е да гласувам "за", но предполагам, че надделяващото мнение ще бъде да има съоръжение там, защото друг изход просто няма.

 

Антон Андонов, ВМРО - БНД:

Ще подкрепя решението, тъй като няма друга алтернатива за Стара Загора. Това е решението, ясни са какви са резултатите, ако не го подкрепим - високи екоглоби и липса на трайно решение на проблема за Стара Загора.

 

Антоанета Масленска, ГЕРБ:

Считам, че това предложение за решение е изцяло законосъобразно и не е налице основание да бъде отхвърлено от Общинския съвет. Вярно е, че част от жителите на Ракитница имат негативно отношение към бъдещото регионално депо за третиране на отпадъци, аз внимателно следих техните възражения, но от това, което имаме като информация, няма основания за опасения от токсичност на околната среда, нито за живота и здравето на хората.

 

Арх. Иван Иванов, "Демократична Стара Загора":

Аз имам съвсем друга постановка - ние, така или иначе, в момента проучваме една руска технология за преработка на отпадъците и тя е безотпадъчна. Край Ракитница трябва директно да се изгради завод за отпадъци. Пък друг терен на друго място Общинската администрация няма да намери, така че аз ще гласувам терен за завод за преработка на отпадъци. Веднага след гласуването на терена ще поканим руската фирма и ще дебатираме за завод.

 

Светломир Желязков, "Нова сила":

Ние не подкрепяме изграждането на регионално депо в Ракитница. Предложението за смяна на статута на земята от публична в частна общинска собоственост се гласува с две трети от съветниците и ние категорично няма да гласуваме "за".

Още новини