Начало Новини Актуално Вестник Новината: Делата на 2010 година – от ДДС до референдумите

Вестник Новината: Делата на 2010 година – от ДДС до референдумите

Актуално
вестник Новината

Грабеж на много пари докара доживотна присъда на казанлъчанин, негов съгражданин пък ще лежи 19 години зад решетките за убийство на полицай. ДДС-афера, събрана в 217 тома, още стои висяща, а крадец на жици получи 10-годишен затвор. Съдбата на жители стигна до Административния съд.

Това са едни от делата, предизвикали широк обществен интерес през изминалата година в Стара Загора и региона, и намерили място на страниците на вестник Новината през 2010 година.

Доживотен затвор и присъди от по 18 и половина и 16 и половина години затвор получиха на 15 май 2010 г. от състав на Окръжния съд в Стара Загора трима казанлъчани за въоръжен грабеж на близо 1.9 милиона лева от офиса на старозагорското дружество „Пещострой” ЕООД. Това са Пламен Стайков - Ухото, Тодор Кормев и Милен Божидаров.

Грабежът беше извършен на 6-и срещу 7 февруари 2009 година. Тримата нападнаха тогавашната главна счетоводителка на старозагорската фирма във вилата й в село Малка Верея. Опитаха да режат ухото й и завързаха съпруга й. След мъчения тя им дала ключовете и устройството за влизане в офиса на фирмата. Оттам са задигнати близо 2 млн. лв. и ценни бижута.

Парите и накитите бяха намерени, заровени в бидон в района на НПМ "Шипка-Бузлуджа". И тримата се бориха допоследно срещу държавното обвинение в съдебната зала с обяснения за случилото се, понякога с дръзко поведение и със скандални разкази за използвани спрямо тях похвати извън закона. В момента делото е в Пловдивския апелативен съд, тъй като младежите обжалваха наказанията си.

Протести заради процес

С протести на ученици, които настояха за справедливо и бързо наказание, тръгна тежкият процес срещу 54-годишния турски шофьор Али Саръ, който ще застане отново на 21 януари на подсъдимата скамейка в Съдебната палата в Стара Загора заради смъртта на шестима души.
В нелепия инцидент, станал на 6 март 2009 г. при сблъсък на управлявания от Саръ автобус, превозващ куфарни търговци от Румъния за Турция, и лек автомобил,  загинаха четирима дванайсетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан” и две румънски гражданки.
Делото „скочи” в Новата година заради тромави процедури по призоваване на свидетели от Турция и Румъния.
Според назначената автотехническа експертиза, турският автобус се е движел със 105 км в час при ограничения на скоростта във фаталния участък от 50 км в час.
Експертите твърдят, че, ако автобусът се е движел съобразно ограничението, е щял да се размине с лекия автомобил, стана ясно в съдебната зала.

Наказаха и убиец на полицай

Новината

Убиец на полицай ще остане зад решетките за 19 години, ако не обжалва наказанието си пред Върховния касационен съд. Присъдата бе потвърдена от Пловдивския апелативен съд.
На 2 юли м. г. ОС в Стара Загора призна Неделчо Василев за виновен в това, че на 8 февруари в казанлъшкото село Енина по хулигански подбуди умишлено е умъртвил по особено мъчителен начин при изпълнение на службата му старши полицай Бончо Чернев и е направил опит да умъртви колегата на Чернев - Николай Иванов.
До тежкия инцидент се стигна, след като двамата полицаи пристигнаха в дома на Василев след получен сигнал от Спешния център в Казанлък, в който е подаден апел за помощ заради ранен от пиратка човек в къща в Енина.
Василев е ранил ръката си с пиратка, след като преди това употребил солидно количество алкохол. И тъй като очаквал линейка, а не полиция, се нахвърлил с нож върху униформените.
В Стара Загора делото се гледа по съкратената процедура и тъй като минималното наказание е 20 години затвор, съдът постанови 19-годишна присъда.
Ако не обжалва присъдата и пред последната инстанция, Неделчо Василев ще трябва да заплати обезщетения за нанесени неимуществени вреди на близките на загиналия полицай, които са общо в размер над 310 000 лв., както и обезщетение от 3500 лв. на ранения му колега Николай Иванов.

Даскал в затвора за алоизмами

46-годишен старозагорец, който си е изкарвал хляба преди време с водене на курсове по английски език, влезе в затвора заради участие в схема за телефонни измами.
Валентин Калчев ще лежи зад решетките 5 години, реши на 29 юли ОС-Стара Загора.
Организаторът на алосхемата - 28-годишният Златко Василев, отнесе присъда от 7 години „лишаване от свобода“. Измамите са ставали през есента на 2008 година.
Потърпевшите са от Стара Загора, действано е по познатата схема с близък, който уж бил предизвикал пътно-транспортно произшествие и е задържан,  искат се пари, за да бъде освободен от полицията.
Калчев и Василев са успели да измамят няколко души, но, за щастие, при последния им опит, при който са искали 15 000 лв., престъпната им дейност е пресечена.
Исканите и взети суми от различни хора от Стара Загора, които са успели да се подмамят, са съответно 15 000, 6300 и 4000 лв. В единия от случаите жената не е имала пари и е предала златни бижута на стойност над 2000 лв.
10 години затвор отнесе 38-годишен мъж. Районният съд в Стара Загора го призна за виновен на първи октомври за кражба на проводници на обща стойност 269.70 лв. Кражбата е станала на 22 април миналата година в старозагорското село Хрищени.

Нова експертиза е поискана от авер на Тотьо Бореца

3-годишен затвор обжалва 40-годишният Спас Маринов от Казанлък. Наказанието, което беше постановено през април, трябва да се изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип и при първоначален строг режим.  
Мъжът бе признат от Окръжния съд в Стара Загора за виновен в това, че на 14 октомври 2004 година в Казанлък е извършил покупко-продажба на дворно място от 1085 кв. м на стойност 60 хил. лв., като е знаел, че сумата е придобита от тежко умишлено престъпление - укриване на данъци.
Имотът е закупен от обща фирма на Маринов и застреляния през лятото на 2008 година в града на розите казанлъчанин Тотьо Тотев-Бореца. Двамата са били съдружници в „Мегастрой“ ООД. Дружеството било регистрирано с цел строеж на жилищна кооперация, затова било нужно да се купи и въпросното дворно място.
По време на процеса Маринов твърдеше, че инвестираните в дворното място пари са били придобити от легална дейност.
Обвинителният акт срещу казанлъчанина беше внесен в съда на 15 август 2008 година.
В момента делото е в Пловдивския апелативен съд, поискана е нова експертиза.

Присъди и заради ДДС

Заради поискана нова задача в сложна експертиза се бави и делото срещу Вихър Марков, което продължава и през 2011 година.
Марков бе обвинен в организиране и ръководене на престъпна група, създадена с цел да се съставят документи с невярно съдържание, като така се укриват данъчни задължения на фирми.
Според обвинението, старозагорецът е разработил схема, в която със свои помощници – група от 5-6 лица, е оформял счетоводни документи с невярно съдържание на над 53 фирми от цялата страна. Тепърва ще става ясно дали Марков ще получи осъдителна или оправдателна присъда, но добрата новина в процеса е, че му се вижда краят, при положение че общият брой свидетели бе над 100, а материалите по делото бяха събрани в 217 тома.
От затвора се отърваха Росен Драгнев и счетоводителката му Соня Гитева, които получиха, пак заради ДДС, условни присъди.
Окръжният съд в Стара Загора им определи по 3 години „лишаване от свобода” с изпитателен срок от 5 години. Престъплението, за което бяха осъдени, е по чл. 255, ал. 3, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс за източване на 1.4 млн. лева ДДС.

И референдуми в съда

Състав на Административния съд в Стара Загора отхвърли като неоснователна жалбата на 21 общински съветници от Казанлък срещу решението на Общинската избирателна комисия за обявяване на резултатите от проведения местен референдум в Шипка.
Референдумът в Шипка се проведе на 6 ноември, когато 63.61% от имащите право на глас жители подкрепиха с вота си градчето да се отдели от Казанлък.
В жалбата старейшините бяха изложили доводи за допуснати множество нарушения на процедурата по провеждане на референдума и настояха резултатите да бъдат обявени за незаконосъобразни.
Решението на съда, според което административното дело се прекратява, е от 19 ноември, като подлежи на обжалване пред ВАС.
Според местните старейшини, нарушен е Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, съгласно който местен референдум се провежда по предложение на Инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права.
Съдът е преценил, че жалбата е процесуално недопустима и прекрати образуваното административно дело.

Чака се и решение за Яворово

Още един референдум влезе в съдебната зала. Наложи се състав на Административния съд в Стара Загора да се произнесе и по делото, заведено от кмета на община Чирпан Васил Донев срещу заповедта на областния управител Йордан Николов за провеждане на референдум в село Яворово.
Кметът на община Чирпан поиска заповедта на областния управител да бъде отменена, заради нарушения в подписката, в която жителите на селото искат да се отделят от община Чирпан.
Според заповед на Николов, на 23 октомври жителите на Яворово трябваше да отговорят на въпроса съгласни ли са село Яворово да се отдели от община Чирпан и да се присъедини към община Стара Загора.
Подписката, която придружава становището на кмета на Яворово Райчо Стоев, бе подкрепена от 92% от жителите на селото по постоянен адрес и 100% от жителите по настоящ адрес. Делото трябваше да бъде решено в едномесечен срок.

Съдът се произнесе и за общинар

Административните съдии потвърдиха решението на Общинската избирателна комисия в Стара Загора от 14 октомври, с което са прекратени предсрочно пълномощията на общинския съветник Живко Танев, избран от листата на партия „Движение за свобода и справедливост“, заради това, че има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление от общ характер.
Делото, което влезе и в Общинската избирателна комисия, бе образувано и се гледа първо в Районния съд в Стара Загора заради твърдения на бившия общински съветник Александър Крачолов, че Танев е подправил запис на заповед, като, вместо сумата 5000 лв., е вписал 55 000 лв. Крачолов твърдеше пред съда, че е взел заем от Танев от 5000 лв., който по-късно е върнал. Според Танев обаче, сумата е 55 000 лв. и не е изплатена.
Решението на АС в Стара Загора, което е от 29 ноември, ще бъде обжалвано пред Върховния административен, съобщи Танев.
Производството бе образувано по реда на чл. 104 от Закона за местните избори (ЗМИ) във връзка с чл. 30, ал. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).  
Делото е образувано по жалба на общинския съветник против решението на ОИК – Стара Загора, с което се прекратяват пълномощията му.
В жалбата Танев поддържа позицията, че правомощията му би следвало да се прекратят, в случай че има наложено и приведено в сила ефективно наказание, и прави искане за отмяна на оспореното решение на ОИК - Стара Загора.

Обзор на вестник Новината

Още новини