Начало Новини Актуално Вестник Капитал Daily обяви класацията си за микро, малки и средни фирми Гепард

Вестник Капитал Daily обяви класацията си за микро, малки и средни фирми Гепард

Актуално
Гепард проучване анкета

Най-динамичната компания в сектора на малкия и средния бизнес в България за 2010 г. е проектантската ССП - Геостандарт. Тя има само един служител и отчита ръст на приходите от 4600%. Регистрираното в Банкя дружество оглави петото издание на класацията на Капитал Daily - Гепард, която беше представена по време на среща с бизнеса в Пловдив.

Второто място зае варненската Навибулгар сървисес с 2761% ръст на приходите през 2010 г., а трета е строителната Еко билдинг – Харманли, която е повишила постъпленията си през миналата година с 2347%. На четвърта позиция е фирмата от Раднево Диамант 6 ЕООД, която се занимава с тъговия с черни и цветни метали.

От тази година класацията Гепард изключва големите компании и изследва само малкия и средния бизнес в страната, за да следи отблизо динамиката в сектора. Тя подрежда дружествата по ръста на техните приходи от оперативна дейност за 2010 година, но и изследва динамиката на развитието на фирмите през последния приключен тригодишен период (2008 - 2010 г.).

Освен националния рейтинг, който тази година отся 2686 успешни фирми (виж критериите в карето), Гепард подрежда компаниите и в регионални класации по административни области - Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Смолян, София, София-град, Стара Загора и Хасково.

Победителят ССП - Геостандарт претърпя изключително голям спад на приходите преди три години – от 258 хил. лева през 2007 г. те спадат на 4 хил. лева. Това обяснява и внушителния ръст на компанията сега. Резултатът от миналата година обаче е с 28% подобрение в сравнение с предкризисното ниво, като достига 329 хил. лева, а печалбата на дружеството за 2010 г. е 125 хил. лева.

Подгласника Навибулгар сървисес се занимава с корабно снабдяване и комуникациите и обслужва всички български и черноморски пристанища. Тя е част от групата на Параходство Български морски флот. През 2008 г. има приходи от едва 15 хил. лева, които миналата година набъбват до над 2.7 млн. лева.

Печалбата на дружеството за 2010 г. е 478 хил. лева. Заелата трета позиция в общата класация - Еко билдинг, е специализирана основно в топло- и хидроизолации, но обхваща всички свързани със строителството дейности. За миналата година компанията отчита 465 хил. лева приходи, но е с 26 хил. лева печалба, което показва далеч по-нисък марж от горните две компании.

Единайсетте административни области, попадащи в регион Юг на класацията Гепард, обхващат 60% от класираните за цялата страна компании. Съвсем очаквано и в сектора на малките и средните компании София-град се изяви като бизнес ядро. На територията на столицата са регистрирани 29 на сто от фирмите в Гепард 2011, или 783 дружества. София излъчва и победителя ССП - Геостандарт.

На второ място по представителност както за южния регион, така и за страната остава област Пловдив, която включва 10.6% от класираните фирми (284). Фирмите от област Стара Загора в класацията са 130.

За региона най-слабо са представени областите Кюстендил, Кърджали и Перник със съответно 20, 24 и 33 компании.

Иван Бедров Кремена Пальонова, мениджър Продажби и маркетинг на ИКАП България ЕАД, представи класацията Гепард

Още новини