Начало Новини Актуално Веселина Кацарова пя след 22 години на оперната сцена в родна Стара Загора (видео)

Веселина Кацарова пя след 22 години на оперната сцена в родна Стара Загора (видео)

Актуално

Веселина КацароваНай-добрият мецосопран в света Веселина Кацарова откри 44-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Тя изнесе концерт със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на маестро Емил Табаков. Оперната прима се качи на сцената в родния си град след 22 години и изправи на крака препълнената зала.

Тя изпълни музикални творби от Росини, Верди, Сен-Санс и Чилеа и фолклорната обработка на Красимир Кюркчийски Калиманку Денку.

Веселина Кацарова отправи послание към своите сънародници да мислят позитивно, да обичат България и българската музика, която по света намира изключително признание, но не и у нас.

На среща с ръководството на Община Стара Загора и журналисти Веселина Кацарова сподели вълнението си от присъствието на родна сцена.

Такива моменти са незабравими за мен. Видяла съм абсолютно всичко в този свят, постигнах много, но тези награди нищо не представляват с това, което преживят на сцената на Държавна опера - Стара Загора. Благодаря на съдбата, че мога да пея в родината си, защото аз напуснах много млада и това никак не ми е лесно, каза Веселина Кацарова.

Вълнението на Веселина беше малко по-различно отколкото, например, ако има концерт в София, но обяснимо е, тя е в Стара Загора, коментира маестро Табаков.

Веселина Кацарова подчерта, че носи в сърцето си България и на всички сцени по света пее български произведения, които, за съжаление, не се радват на признание у нас.

Искам да си купя клавири с български арии, но в България няма, не съществуват, а ние имаме толкова богат репертоар. Не знам защо ние недостатъчно зачитаме нашата музика. Извън границите намират българската музика за изключително интелигентна и чувствителна, дори мога да я сравня с импресионизма, каза още г-жа Кацарова.

Великата оперна прима започва поредните си турнета в Германия и Швейцария, на които ще пренесе частица от България.

автор: илко груев

 

концерт на Веселина Кацароваконцерт на Веселина Кацарова

Венета Асенова

Още новини