Начало Новини Актуално Веселина Кацарова поставя началото на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Веселина Кацарова поставя началото на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Актуално

Веселина Кацарова

Най-доброто мецосопрано в света Веселина Кацарова ще открие с концерт 44-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2012. Световноизвестната оперна прима ще пее на 20 ноември от 19.00 часа, заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на маестро Емил Табаков. В програмата са включени творби от Росини, Верди, Сен-Санс, Чилеа и други.

След 22 години Кацарова ще стъпи на възстановената сцена на оперния театър в родния си град, което прави събитието голям шанс за почитателите на оперното изкуство в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Организатори на фестивала са Министерството на културата, Община Стара Загора и Държавна опера - Стара Загора.

Наскоро забележителната Веселина Кацарова направи друг жест към Родината, когато пя в Европейския парламент на вечер, посветена на България и родната Стара Загора.

Веселина Кацарова рядко се появява на българска сцена, заради многобройните ангажименти извън страната. Тя от години живее в Швейцария, заедно със съпруга си и сина си. Затова появата й на българска сцена е истинско събитие за почитателите на оперната музика. Така се случи с концерта й миналата година за закриването на фестивала Салон на изкуствата в София. Певицата е сред най-скъпо платените мецосопрани в света и е от малцината българи, за които може да се каже, че наистина са световноизвестни.

Кариерата й започва преди повече от 20 години. В момента е на 47 години и ежегодно участва в 60 оперни спектакъла. Графикът й с ангажименти е пълен до 2013 г. Живее в Цюрих, но пътува непрестанно за участия във Виенската опера, Ковънт Гардън, Ла Скала, Метрополитен опера в Ню Йорк. Работила е с диригенти като Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм.

В оперния си репертоар Веселина Кацарова има над 50 роли.

Още новини