Начало Новини Актуално Веригата Синема сити се отказва от мола си в Стара Загора

Веригата Синема сити се отказва от мола си в Стара Загора

Актуално

Веригата кина "Синема сити", която има и бизнес с недвижими имоти в България, е решила да се раздели с част от активите си в страната. Това става ясно от съобщение на компанията, публикувано на сайта й. Компанията е сключила договор за сътрудничество с израелската Ιsrael Theaters за продажбата на проектите за търговски центрове "Мол Русе" (Маll of Rousse) и "Мол Стара Загора" (Mall of Stara Zagora).

Посочената цена на сделката е около 85 млн. евро, а в нея влиза и дъщерната компания на "Синема сити" RESB, която управлява проектите в сектора на недвижимите имоти в България. Oчаква се сделката да приключи в края на март. От "Синема сити" съобщават, че цената е била потвърдена от авторитетен външен оценител при подготовката на одитирания отчет на компанията за 2009 г. Планираната разгърнатата застроена площ на търговските центрове в крайдунавския град надхвърля 270 хил. кв.м.
Проектите "Мол Русе" и "Мол Стара Загора" бяха обявени преди две години. В момента търговският център в Русе е в напреднал етап на строителство, а този в Стара Загора - на проектна фаза. Търговските комплекси са с разгърната застроена площ 112 хил. кв.м. От тях 58 хил. кв.м са отдаваема площ, пише вестник Дневник.
От "Синема сити" съобщават още, че сумата по сделката ще бъде платена на два пъти. Първата част от нея - около 70 млн. евро, ще бъдат изплатени при приключването на сделката, а останалите 15 млн. евро - минимум 9 месеца след отварянето на "Мол Русе", но не по-късно от 18 месеца след това, е записано в съобщението. Според предварителните планове на компанията той трябва да бъде завършен през тази година.
От "Синема сити" съобщават още, че компанията е поела ангажимент да не развива в бъдеще други дейности в сферата на недвижимите имоти и нейните усилия ще бъдат концентрирани в развитието на киносалони и дистрибуция на филми.

Компанията RESB отвори първият мол в България през 2006 г. - "Мол София". В началото на миналата година пък беше отворен и "Мол Пловдив". Освен това компанията има и проект за офис сграда "Парк тауър", който се намира в района на "Бизнес парк София".

През последните години София и Русе станаха атрактивни за много инвеститори в търговски центрове. В момента в Стара Загора работи единствено "Парк мол Стара Загора", а през тази година ще отвори врати и центъра "Галерия Стара Загора", собственост на компанията GTC. В Русе пък има проекти за още три мола - "Мега мол", "Дунав мол" и "Гранд плаза". Според предварителните планове на трите обекта те трябва да бъдат завършени през тази година.

Още новини