Начало Новини Актуално Веригата магазини за битова техника Техномаркет е обявена за продажба

Веригата магазини за битова техника Техномаркет е обявена за продажба

Актуално
Техномаркет

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Ltd (TBIL), че заради недостига на ликвидност, придружен от задържането или спада на цените на активите в портфейла на компанията през 2010 г. ще продаде дела си от 61,8% във веригата TechnomarketDomo, веднага щом намери инвеститор. Сред възможните варианти са продажба на дела на миноритарните акционери на TMD, както и продажба на части или целия дял на трета страна.

Целта е да се изплатят 17 млн. евро, които TBIL дължи на мажоритарния си собственик оманският фонд State General Reserve Fund (SGRF) и да се финансират текущите операции, информира darikfinance.bg.
Веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD) беше формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo. От TBIL продължават да обмислят различни варианти за продажбата на активите си в България и Румъния, като работят с няколко консултанта за изготвяне на подходяща стратегия.
В публичния си отчет до Лондонската фондова борса от фонда докладват, че 2010 г. се е оказала поредната слаба година за акционерите. От компанията не предвиждат позитивна промяна преди 2012 г.
Продажбите на TechnomarketDomo за първото полугодие на 2010 г. са на обща стойност от 233.4 млн. евро в сравнение с 239.5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7.4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.
От фонда отчитат, че пазарът на електроника и битова техника в България и в Румъния се е свил с около 10% през първата половина на миналата година, като пазарният дял на Техномаркет у нас се е повишил до 44% от 37% година по-рано.

Към края на юни 2010 г. фондът притежава и дял от 33.5% в Рила Самоков 2004 – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.
„Супер Боровец“ вече е разделен на шест фази, които могат да бъдат развити поотделно като индивидуални по-малки по мащаб проекти. Това би понижило риска с оглед на голямата обща стойност от 800 млн. евро, но в момента няма започнати строителни работи и съответно TBIL няма формирани финансови задължения по реализирането проекта.
От фонда обявяват, че предвиждат след финализиране на програмата за продажба на неосновни активи, да остане само проектът „Супер Боровец“, в който акционери са също община Самоков с 25% и Главболгарстрой с 8%.
Сред другите активи на фонда е Иммофинанс. Компанията е 100% собственост на TBIL, като целта е строеж на жилища по два проекта - "Созополис" и "Баня". "Созополис" е комплекс от жилища, спа център, както и няколко търговски обекта, включително два ресторанта на брега на Черно море. Строителството започна през ноември 2007 г. и първата фаза на проекта, включваща 105 апартамента е завършена през 2009 г., но 7 000 000 евро са все още дължими на основната строителна компания и още 8 000 000 евро се изискват за изпълнението на втората фаза на проекта.

Продажбата на проекта съвпадна с влошаването на състоянието на българската икономика и със срива в търсенето.
Проектът е финансиран от 8 200 000 капиталови инвестиции от TBIL и 38 000 000 евро целеви заем от Alpha Bank. TBIL е в разговори с банката за преструктуриране на заема.
"Баня СПА и Уелнес", комплекс от жилищни апартаменти, хотел, спа и спортни съоръжения, разположени в подножието на Пирин планина, стартира през септември 2006 година.
Проектът е финансиран със 7 500 000 евро капиталови инвестиции от TBIL и 10 500 000 целеви кредит от Банка ДСК, от който са усвоени 6 900 000 евро. Заемът е просрочен и Иммофинанс е в преговори с банката за наличните опции, включително отдаването под наем на "Баня СПА & Уелнес Ризорт".
Бившата фирма за почистване на София Novera също е част от портфейла на TBIL. В момента компанията е в ликвидация. На следващото събрание на акционерите на TBIL ще бъде гласувано предложение за делистване от Лондонската борса в най-кратък срок. TBIL реализира загуба преди облагане с данъци за първите шест месеца на 2010 г. в размер на 14.7 млн. евро в сравнение със загуба от 34.9 млн. евро за същия период на 2009 г., включително еднократните операции.

Общата пазарна оценка на активите на фонда е намаляла до 342.4 млн. евро, от 366.1 млн. евро в края на 2009 г.

Нетната стойност на активите отнесена към дяловете на дружеството се е понижила с 15% до 30 юни 2009 г., до 5.46 евро на акция.

Още новини