Начало Новини Актуално Венцислав Драганов съди старозагорски журналист за клевета

Венцислав Драганов съди старозагорски журналист за клевета

Актуално

На връх двайсетгодишнината от 10 ноември кореспондентката на Българското национално радио в Стара Загора Венелина Попова научи, че за втори път става подсъдима. Призовката е във връзка с тъжба, депозирана в Районния съд от бизнесмена Венцислав Драганов. В нея той цитира изявление на журналистката по радио "Хоризонт", направено на 4 септември.

На въпрос на водещия, свързан с ексминистърката Емилия Масларова, Попова отговорила: "Да, между другото трябва да кажа, че лица, които притежават много добра информация, но желаят да останат анонимни, съобщиха, че лицето, свързано с фамилията Масларови и което имаше общи фирми с тях, Венцислав Драганов, бивш служител на Държавна сигурност, е бил задържан преди два дни при акция на НСБОП за това, че е заплашвал директора на Регионалната инспекция по труда Камен Маринов да мълчи при разследването на скандалната сграда на МТСП в Стара Загора..." Това изявление, според Драганов, станало "достояние на широк кръг от хора..." и на огромна част от населението на града, в който той живее и работи... "Освен че ме засегнаха дълбоко, тези клеветнически твърдения предизвикаха истински шок и тревога сред моите близки и приятели...", пише в тъжбата си Драганов. В нея се твърди още, че никога не е имал общи фирми с фамилия Масларови и това може лесно да се провери в търговския регистър. Вредите от квалифицираната клевета бизнесменът оценява на 20 000 лева. Първото заседание по делото е насрочено за 30 ноември, уточнява вестник Старозагорски новини.
На пресконференция вчера Попова заяви, че заведеното второ дело срещу нея (първото беше от "Габровница" АД и тя го спечели) не я притеснява. Тя уточни, че е учудена от точния цитат в тъжбата, тъй като предаването е било директно и дори тя не помни точно какво е казала. Вероятността пък точно по това време Драганов да е слушал програма "Хоризонт" и да е бил с диктофон в ръка била нищожна. На питане има ли информация записът да е бил изискан от БНР, Попова отговори отрицателно и изказа подозрение, че той е бил изнесен нерегламентирано. Попова подчерта, че нито е виждала, нито познава Венцислав Драганов, а информацията за неговото задържане била проверена от няколко източника.
Веднага след предаването, което било във връзка със смяната на директора на ОД на МВР Тончо Михайлов, Драганов се свързал с ръководството на БНР. От там поискали Попова да направи опровержение на казаното, но тя отказала. Въпреки това в новините в 21 часа колегите й казали, че според Драганов той никога не е бил арестуван.
За свой адвокат Венелина Попова отново е наела Александър Желязков, но съществувала вероятност защитниците й да станат двама. Интерес към случая проявили и от Българския Хелзинкски комитет. Журналистката добави, че не се учудва от обвиненията, тъй като 20 години след смяната на властта България била на 157-о място по свобода на словото. И уточни, че световната практика в подобни случаи е да се съди медията, а не отделни нейни служители. Тя не скри и подозренията си, че заведеното срещу нея дело е с цел да бъде сплашена и е израз на заканите на Емилия Масларова да съди журналисти, пишещи за позлатената сграда на МТСП в Стара Загора.
Според адв. Желязков делото е абсурдно, тъй като работата на журналистите е именно да изнасят фактите, а не да ги премълчават. Освен това те имали право да запазят имената на източниците си и не носели отговорност за неточна информация, ако са я проверили по няколко канала. Желязков беше категоричен, че той също има достоверна информация за ареста на Драганов във връзка със заплахи към Камен Маринов. Той припомни и изявлението на говорителя на Софийска градска прокуратура преди няколко дни, който постави под един знаменател Емилия Масларова и Венцислав Драганов. Юристът квалифицира делото срещу Попова като пореден изпит за съдебната власт и подчерта, че не се съмнява в качествата на магистратите.

Още новини