Начало Новини Актуално Велизар Балабанов, зам.-кмет на община Стара Загора: Искаме си за управление и стопанисване културно-историческите обект

Велизар Балабанов, зам.-кмет на община Стара Загора: Искаме си за управление и стопанисване културно-историческите обекти

Актуално

В момента проучваме опита на други общини, за да разберем коя е най-подходящата форма, защото няма как по сега действащия закон културното и историческото наследство да бъдат прехвърлени от държавата в собственост на общините.

Има обаче форма, според която, държавата може да предостави на общините тези паметници за стопанисване и управление по форма й начин, удовлетворяващи европейските изисквания общината да е бенефициент по проекти на програми за финансиране на разработка, консервация и експозиция на обектите, както и за изграждане на инфраструктура край тях. Така общината няма да има право да продава, да отдава, нито нещо друго да прави с тези обекти, освен да ги стопанисва и да търси за тях средства, да ги поддържа, реставрира, да инвестира в тях и да ги включва като част от туристическите трасета, обясни за вестник Национална бизнес поща зам.-кметът на Община Стара Загора Велизар Балабанов.
Общинската администрация на Стара Загора подхожда изключително отговорно към този въпрос и го е поставил пред народните представители от Старозагорския избирателен район и за адекватно законодателно решаване, каза г-н Балабанов.
В направения от общината списък с искане за прехвърляне на управлението и стопанисването от страна на държавата към общината, на първо място са Неолитни жилища, Античният форум, Античната улица 1ожно от Операта. Включени са също Медните рудници, могилите край града, античните терми на Старозагорските минерални бани и много други. От знаковите за общината ни обекти не е включена единствено Ески джамия, за която на този етап нещата са решени и там реставрационните работи са започнали, финансирани са, както е решено и финансирано и създаването на Музей на религиите.

Още новини