Начало Новини Актуално Велизар Балабанов: Настъпил съм престъпни икономически интереси

Велизар Балабанов: Настъпил съм престъпни икономически интереси

Актуално
Велицар Балабанов

Ясно е, че аз засягам по силата на дейността, която извършвам като зам.-кмет на общината, нечии интереси. Да управляваш, без да настъпиш нечии интереси е невъзможно, казва зам.-кметът на Стара Загора Велизар Балабанов след трети атентат, извършен срещу негово имущество.

Велизар Балабанов, зам.-кмет на Стара Загора: Бих предпочел да разговарям с вас за позитивни неща като хубавия бирфест Рок и бира под липите, който ще се състои от 10 до 26 юни. Опитваме се да съдействаме за организирането на голям рок концерт на летището с участието на легендарния китарист Денис Стратън, свирил в Айрън Мейдън. Успяхме да внесем проекта за Античния форум на стойност 6 315 000 лева и чакаме одобрение от МРРБ. В момента се опитваме да привлечем и финансиране от 2 млн. лева за Неолитните жилища. С други думи работим, за да се случват хубави неща в Стара Загора, хубави неща за гражданите на общината ни. Неприятно е, че вместо да работим спокойно, трябва да го правим, докато ни щипят, хапят и гърмят.

 

- Г-н Балабанов, през нощта на 22 март 2011 г. бе взривен джипът Ви Хюндай Санта Фе , паркиран в близост до дома Ви. Това е третият атентат, насочен срещу Вас. С първия от2 008 г. и втория от 2009 г. бяха нанесени щети на магазина за парфюмерия и козметика на бул. Цар Симеон и изложени на опасност работещи в обекта и преминаващи край него. Какво се случва и защо?

- И трите случая са терористични актове по същност. Определението за тероризъм е извършването на действия, които могат да засегнат съвсем невинни, постигането на политически цели чрез убийство, сплашване, осакатяване на невинни хора. Нека си зададем въпрос кой би постъпил така? Кой би отишъл да слага бомби и да пали - нормалният човек, или престъпникът?
Обикновено не става въпрос и за един човек, а за група - поръчител, посредник, изпълнител... Подобни неща се извършват от организирани престъпни групи и ненапразно с тях се борят именно поделенията за борба с организираната престъпност. ОГРОМНОТО МИ ОМЕРЗЕНИЕ ИДВА ОТТАМ, ЧЕ ВЕДНАГА В ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО СЕ ПРОКРАДВА ТЕЗАТА - ЕДИН ПРЕСТЪПНИК ГЪРМИ ДРУГ ПРЕСТЪПНИК. Хората привикнаха да мислят така заради популярните преди години методи на разпределение на пазари между групировките и днес невинаги се прави разлика - а тя е огромна, между криминалните разпри и престъпния политически натиск. Ясно е, че аз засягам по силата на дейността, която извършвам като зам.-кмет на общината, нечии интереси. Това е неизбежно. Англичаните имат прекрасна поговорка: Не можеш да направиш така, че всички да са доволни - общественият интерес не съвпада с всички възможни лични интереси дори и в неголяма общност. Все някой трябва да отстъпи от някаква своя позиция. ДА УПРАВЛЯВАШ, БЕЗ ДА НАСТЪПИШ НЕЧИИ ИНТЕРЕСИ, Е ПРОСТО НЕВЪЗМОЖНО, НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ.

- Това ли е основната версия - икономически интереси?

- Моята версия е, че аз очевидно съм настъпил нечии престъпни икономически интереси. Нямам друго обяснение. Нормалният човек, ако е претърпял някаква загуба, заради твои действия, идва и застава срещу теб, обяснява и иска обяснение. Ако е недоволен от решаването на проблема си или от нерешаването му, обръща се към съда - не залага бомба, която може да убие невинни и във всички случаи стресира и нанася щети на невинни.
Демократичното общество функционира на базата на цивилизовани методи, които може да не са идеални, но нищо по-добро не е измислено. ЩАСТИЕ БЕШЕ ВСЕ ПАК, ЧЕ ТОЗИ ПЪТ НЕ ПОСТРАДА ФИЗИЧЕСКИ ЧОВЕК, но такава опасност съществува, докато хора, способни да залагат бомби, не бъдат неутрализирани. А това може да се случи с адекватност на действията на органите за сигурност, но още повече с нетърпимост към подобни безумства от страна на обществото. Не както бил казал някакъв съсед: Сигурно знае защо го гърмят, то за гяволък се плаща!, ами ако платят и други хора? Ако платят примерно преминаващи младежи, ако платят някой ден деца? Ето, това дребничко злобно мислене храни и дава сила и оправдание на престъпленията.
Истината е, че само си мислим, че на нас подобни неща не могат да ни се случат - и аз съм си го мислел. Лесно е да се превърнеш в жертва в общество, приемащо престъпленията като нещо нормално. Все едно е да кажеш, че изнасилена жена сигурно си го е заслужила, или че японците са заслужили този кошмар, защото са се заселили там?! Грозна, нечистоплътна и страшна е такава логика. ПАЗИ БОЖЕ НЯКОЙ ДА Е ЖЕРТВА - НЕ ГО ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОГО! Защото в ролята на жертва внезапно осъзнаваш, че ако заради теб наранят някой друг, той ще лежи на твоята съвест - пострадал е заради теб. Знам, че тази логика е изкривена и невярна, но е човешко да си го помислиш и нечовешко да живееш с усещане за вина, дори ако не е твоя.

- Нека поговорим и за делото, което водите срещу общинския съветник от БСП Борис Боричев!

- Да, заведох дело срещу него. От много време, още когато аз бях председател на областния предизборен щаб на ГЕРБ на последните избори, а той в щаба на лявата коалиция, г-н Боричев започна да си позволява различни квалификации по мой адрес. Продължи и по-късно вече като общински съветник. Неведнъж съм го предупреждавал, че поведението му е в разрез с нормите за нормален политически диалог. Промяна не настъпи, така че РЕШИХ ДА МУ ПРЕДОСТАВЯ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ДОКАЖЕ ДУМИТЕ СИ ТАМ, КЪДЕТО ТРЯБВА - В СЪДА, вместо да ги хвърля на вятъра там, където не им е мястото - на заседания на Общински съвет, на дебати в групите, т.е. на работа. На работа се работи! Спорове и дали е разумна публичната демонстрация на емоции, се решават в съда. Така г-н Боричев ще получи изключителния шанс да защити думите си, да застане зад тях и да ги докаже, а съдът ще реши кой е прав.

- Г-н Балабанов, каква е истината за тиражираната в медийното пространство теза на Зелена партия - Българските зелени, потвърдена, според Дарик, и от Недялко Недялков, че още през 2008 г. имало решение на ръководството на ГЕРБ да се поиска оставката Ви и това е станало В присъствието на вицепремиера Цветан Цветанов?

- В казаното няма много истина. Вярното е, че г-н Цветанов беше тогава тук и че заедно с него дискутирахме в местната организация слухове и подадена отвън информация. Това е нормално да се прави в една партия. Ако не се дискутират проблемите, независимо дали са реални или привнесени, това няма да е демократична партия, а ще е друг вид организация. НИКОГА НЕ Е ВЗЕМАНО РЕШЕНИЕ ДА БЪДЕ ИСКАНА ОСТАВКАТА МИ - АКО ИМАШЕ ТАКОВА, ОСТАВКАТА МИ ЩЕШЕ ДА Е ФАКТ. Друг въпрос е, доколко е етично подобен тип вътрешнопартийни разговори и дискусии да бъдат огласявани - дори не говоря за това да бъдат изкривявани. То е като да разказваш на всички кой вкъщи мие чиниите - мъжът или жената. Това касае само семейството.

- А откъде са обвиненията на въпросната зелена партия?

- Това вече е наистина интересно. Тази партия изобщо няма офис в Стара Загора и не е ясно как и по какъв начин е получавала обявените за налични сигнали. Още по-любопитно е, че тя не е участвала в нито едно екологично мероприятие, касаещо Стара Загора, нито в решаването на какъвто и да е екологичен проблем на града ни.
ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА ЩЕ НАПРАВЯ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, НА КОЯТО С ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ ЩЕ ОПРОВЕРГАЯ ДУМА ПО ДУМА НАПАДКИТЕ на тази странна политическа сила и това е последният случай, в който смятам да обръщам внимание на подобно нещо.

Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини