Начало Новини Актуално Великденската литургия в с. Змейово - под открито небе

Великденската литургия в с. Змейово - под открито небе

Актуално

7 институции от село Змейово са изпратили апел до Българския патриарх, с копие до ВрИД директор на дирекция "Вероизповедания" към МС на България и Старозагорския митрополит, в който изразяват своята тревога за състоянието на църковния храм "Свети Николай Чудотворец" - двувековната духовна крепост на селото, която пишман майстори през 2007 г. превърнаха в срам за православието.

През лятото на въпросната година (няколко месеца преди местните изборите) частна фирма се зае с ремонта на храма, пише вестник Старозагорски новини. В средата на юни специалисти от Старозагорския исторически музей констатират, че стенописите във вътрешната част на храма са замазани с латекс. Учените тогава изчислиха, че под боята са останали стенописи на площ от 260 кв.м. Те така и не успяха да установят откога датират, но бяха категорични, че през 70-те години на миналия век са обявени за паметник на културата и са под закрилата на Закона за културното наследство. Журналистическото разследване на "Старозагорски новини", извършено в края на юни 2007 г., установи, че посегателството на реликвите е станало без знанието на тогавашния кмет на селото, но така и не стигна до "майсторите", тъй като от Митрополията отказаха информация. Единици тогава изразиха надежда, че стореното може да се поправи, тоест латексът може да бъде свален със специално фолио, но тъй като не се намериха пари, църква си остана вапцана, неугледна и непредпочитана от миряните. Или казано накратко - в паметник на безхаберието.
През изминалите години жителите на селото са направили няколко неуспешни опита да поканят Старозагорския владика да посети храма и да уведоми църковното настоятелство за бъдещето му. Но той не уважил поканите им. Сега отново са изпратили покана до Дядо Галактион и се надяват на чудо господно, че това да се случи в навечерието на великденските празници. Или най-малкото - да присъства на тържествената литургия в селото - вечерта на Разпети петък, под открито небе, пред вратите на храма.

Поради значимостта на проблема "Старозагорски новини" публикува апела до Българския патриарх Максим от 7-те институции в село Змейово: Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на пенсионерите, Народно читалище "Пробуда", кмета Никола Пеев, СНЦ "Бъдеще за Змейово" и Граждански инициативен комитет "За чисто село".

Ваше Светейшество,

От името на жителите на село Змейово, общ. Стара Загора - ние представителите на държавните органи, обществени институции и граждански организации, намиращи се на неговата територия, изразяваме нашата голяма тревога и загриженост за състоянието на църковния храм в село Змейово "Свети Николай Чудотворец" и се обръщаме към Вас със следната молба:
От месец юли 2007 г. въпросната църква е в жалко състояние. В резултат на един нерегламентирано започнат и неудачно осъществен тогава ремонт - храмът ни е доведен до положение, което го прави негоден за църковната служба. Този храм, който е бил съграден още през 1831 година и почти две столетия е бил духовна крепост и символ на българския дух в едно голямо село с над 700 души население, на разстояние само 7 километра от областния град Стара Загора - сега е във вид, който предизвиква само съжаление и мъка!
Всичките му стенописи по стените и тавана са покрити с бяла боя, като под нея са останали много ценни иконописи и стенописни изображения. Подът на църквата е изгнил и продънен на няколко места, а рамките и остъклението на прозорците са изхабени и за подмяна.
От началото на 2008 година до сега кметството в с. Змейово заедно с отдел "Култура и вероизповедания" в Община Стара Загора полага непрекъснати усилия за намиране на средства за отпочване на възстановителни работи, но без успех. В резултат на съдействието на Общината има създадена организация и яснота по въпроса какво е необходимо да се направи за запазването на този храм, който е паметник на културата и е от изключително значение за населението. Ние имаме голямо желание да приобщим към нашите усилия и Старозагорската епархия, която е стопанин на църквата, но нейното участие сега се изразява само в становището, че с проблемите на храма трябва да се занимава църковното настоятелство. За посочения двегодишен период от време това настоятелство не е предприело никакви конкретни действия и не е показало загриженост по въпроса. На три пъти писмено и устно ние искахме среща със Старозагорския митрополит Галактион, за да го поканим в храма и да го ангажираме лично с проблема, но не бяхме удостоени с вниманието му.
Изхождайки от потребностите на всички християни в нашето село - ние се обръщаме към Вас за духовна подкрепа и конкретна помощ за намиране на средства за излизане от положението, в което се намира сега църквата "Свети Николай Чудотворец" в с. Змейово.

Очакваме Вашия отговор!

Още новини