Начало Новини Актуално Вече 6-и ден Стара Загора e обгазен с азотни оксиди

Вече 6-и ден Стара Загора e обгазен с азотни оксиди

Актуално

През последните шест дни Автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана на "Зеления клин", продължава да отчита наднормени стойности на азотни оксиди в атмосферния въздух. Вчера средночасови превишения бяха отчетени в 4.00 часа и в 13.00 часа. След като в продължение на 3 години в Стара Загора нямаше обгазявания, в продължение на 20 дни наднормените азотни оксиди са факт.

Според данните, налети в Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух, от 19 ноември т.г. до края на месеца е имало общо 68 наднормени стойности, 19 от които са над алармения праг. Най-трагично е било положението в 8.00 часа на 22 ноември (неделя), когато екостанцията е отчела 809 микрограма на кубичен метър (при ПДК - 230 микрограма и алармен праг от 400 микрограма). От началото на декември до вчера пък са отчетени 25 наднормени стойности на замърсителя, 2 от които са над алармения праг, пише вестник Старозагорски новини.
Снощи от РИОСВ - Стара Загора, са изпратили в екоминистерството подробен анализ за замърсяването на въздуха в града на липите. Предполага се, че основният акцент ще бъде поставен върху неблагоприятните метеорологични условия и автомобилния трафик. Вчера специалисти по двигатели с вътрешно горене коментираха пред медията ни, че автомобилните газове съдържат основно въглероден окис и въглероден двуокис, а азотните оксиди са доста малък процент в единица обем. Това било и причината газанализаторите на КАТ да мерят въглеродните оксиди, а не азотните. И ако хипотетично се предположи, че автомобилите са източникът на замърсяването, специалистите недоумяват защо в Стара Загора няма замерени наднормени стойности на въглеродни оксиди.
Освободеният директор на РИОСВ - Стара Загора, Нанчо Видев беше категоричен, че в Стара Загора има неидентифициран източник на азотни оксиди.

Още новини