Начало Новини Актуално Вдъхновяващи и емоционални истории събра третата част на поредицата „Шампионите разказват – живи спомени на известни спо

Вдъхновяващи и емоционални истории събра третата част на поредицата „Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора“

Актуално

EKПремиерата на третото издание на книгата „Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора“ събра тази вечер в Регионалния исторически музей легендарни спортисти, свързани с града и неговата история.

„Поставихме началото през 2017 година, когато Стара Загора бе Европейски град на спорта, а в трите издания вече, са събрани над 90 истории на изтъкнати старозагорски шампиони“, каза ресорният зам.-кметКрасимира Чахова, която е и герой от предходно издание.
„Това е третата книга от поредицата, създадена по инициатива на кмета Живко Тодоров – благодаря му. Сигурен съм, че като спортен човек, има представа и знае какво означават постиженията на шампионите за сплотяването и развитието на местната общност“, каза при представянето на книгата ръководителят на творческия екип, стоящ зад направата ѝ - Петър Драгиев. От думите на Драгиев стана ясно, че на тези страници са събрани и изстрадани, и весели истини – с откровеност и съпричастност, даващи стойност на спортните изповеди.
Гост на представянето и участник в книгата бе и легендата на футбола Петър Жеков. „Радвам се, че съм тук тази вечер. Този град ми е останал в сърцето и никога няма да го забравя. И в ЦСКА като играех го казвах – тук, в Стара Загора, ми е било най-добре“, сподели с присъстващите централният нападател, рекордьор по най-много голове в А група – 253 , като е отбелязал за „Берое“ 101 точни попадения, а за ЦСКА – 144.
„За мен е голяма чест да съм сред вас. От един мой приятел, който не само е тук, но е и част от третото издание на книгата – Гошо Гинчев, знам – спортът е борба. Той учи децата на самоотверженост, на упоритост, да постигаш резултати, когато даваш от себе си. В днешно време, много родители мислят, че спортът е нещо, което може да минава встрани, без усилия – няма как. Резултатите искат себеотдаване. Спортът не е само слава, той изисква дисциплина и дух“, каза кметът Живко Тодоров. „Пожелавам си след 20-30 години, да има още такива издания, които да показват нови шампиони“, допълни Тодоров. Той изказа благодарност към целия творчески екип, който е съумял да изрази в слово великите моменти на великите старозагорски спортисти.
Друг участник, но в предното издание на „Шампионите разказват“, също поздрави екипа, реализирал инициативата за събиране на вдъхновяващите истории – председателят на ПК по спорт и младежки дейности на Общинския съвет и автомобилен шампион Николай Диков. „За мен беше много голяма емоция някой да обърне внимание на спортните ми успехи и да ги събере в книга. Това бе голяма награда – моите спомени да бъдат увековечени, защото всички, които сте тук знаете какво е да се занимаваш със спорт. Благодаря на всички, които дадоха от себе си, за да я има поредицата „Шампионите разказват“, сподели Диков. „Като председател на комисията по спорт и младежки дейности виждам, че всяка една инвестиция в тази насока си заслужава – за да иманови живи спомени и успехи“, подчерта той.
Поздрав към всички, уважили премиерата на книгата, отправиха и олимпийският, световен и двукратен европейски шампион в параатлетиката на гюле и диск Иванка Колева, Гошо Гинчев, станал едва 22-годишен капитан на "Берое" и други.
За пътя на създаването на третото издание на книгата говориха и част от неговите автори. Гости на премиерата бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, десетки именити старозагорски спортисти, както и голяма част от участниците в книгата.

IMG 4504

IMG 4523

 

Още новини