Начало Новини Актуално Възстановяване на военното обучение в училище предлагат млади войводи

Възстановяване на военното обучение в училище предлагат млади войводи

Актуално

Да бъдат възстановени часовете по военно обучение в горния курс на средните училища, предлага младежката организация на ВМРО - Българско национално движение в Стара Загора. Според председателя на общинската организация на партията Красимир Червилов, инициативата на младите войводи предстои да бъде подета и от други партийни организации в страната.

 

Позовавайки се на член 26, точка 15 от закона за отбраната и въоръжените сили, според който военният министър "осъществява общото ръководство на военното образование", ВМРО - БНД смята да запознае министър Аню Ангелов с инициативата си. С подобно предложение младите "войводи" смятат да се обърнат и към министъра на образованието Сергей Игнатов, пише вестник Старозагорски новини.
По думите на лидера на младежкото ВМРО в Стара Загора Георги Мурджев, военното обучение трябва да стане задължително избираем предмет в средните училища, а часовете по него да се водят от вече напуснали редовете на българската армия опитни офицери. Младите "войводи" предлагат и осъществяването на практическо обучение по предмета, което да се провежда в специално подготвени за целта лагери.

За начина, по който това обучение се извършва в Европа, Красимир Червилов посочи опита на Швейцария, където младежите от 16- до 21-годишна възраст се обучават в рамките на един месец през годината.
Целта на инициативата е създаването на такива условия, при които младите хора ще могат да получат съответната физическа и психологическа подготовка за реагиране в екстремни ситуации, да бъдат подготвени за участие в условия на природни бедствия и не на последно място - да се научат да тачат и уважават националните символи.
Паметна плоча на видния деец на ВМРО Гоце Делчев да бъде поставена в центъра на Стара Загора, предлагат още от ВМРО - БНД. Засега "войводите" са още в етап на проектиране и търсене на подходящо място за нейното поставяне, но според Красимир Червилов тя ще може да бъде открита на следващия 4 май - денят, в който през 1903 година видният български революционер е загинал със смъртта на храбрите.

Още новини