Начало Новини Актуално Възстановиха паметника на Левски в Стара Загора

Възстановиха паметника на Левски в Стара Загора

Актуално

Вчера следобед екип от четирима души монтира медальона на паметника на Васил Левски, който бе откраднат в края на миналата година. След като полицията не го откри, а патриотичната организация, която прокламира да се възстанови откраднатият детайл, чрез дарения не успя да събере нужните пари, общинската администрация взема положението в свои ръце.

Изработването на медальона беше възложено на автора на мемориала Любомир Петров. Опитният скулптор го измайстори отново от снимка, и то направо от восък. Отливането е направено в леярната на старозагорската фирма "Алумекс 64" на Валентин Моллов, пише вестник Старозагорски новини.
"Това е поруган български символ, който спешно трябваше да бъде поправен - каза г-н Моллов. - Изпълнението му направихме с предимство за десетина дни. Надяваме се този път да затрудним крадците. Залепихме медальона с най-силното немско лепило "Бизон". То ще се запъне в камъка и измъкването на отливката почти е невъзможно."
"Медальонът изобразява печата на Българския революционен централен комитет" - уточни Любомир Петров. Изпълнен е от месингова плоча с размери около 55 кг и диаметър около 60 см. Монтиран е от източната страна на монумента.
Стойността по възстановяване на откраднатия детайл е 2300 лв.

Още новини