Начало Новини Актуално Възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по четири месеца на година от 2012 г.

Възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по четири месеца на година от 2012 г.

Актуално
Народното събрание

Възрастта за пенсиониране да се увеличава от 31 декември 2011 г. с по четири месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване прие парламентът, който обсъди на второ четене проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

В случай, че лицата нямат право на пенсия до 31 декември 2011 г., те придобиват право на пенсия при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2011 г. възрастта за тази категория се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Придобиване право на пенсия от военнослужещите и от държавните служители в МВР, ДАНС, по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, и следователите става независимо от възрастта им и при общ осигурителен стаж от 27 години, от които две трети действително прослужени като военнослужещи или държавни служители в съответното ведомство. Досега общият осигурителен стаж беше 25 години.

Промените бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха. ПГ на ПП ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха за, ПГ на БСП, ПГ на ДПС и ПГ на Синята коалиция бяха против, от ПГ на партия Атака гласува само един депутат и вотът му беше въздържал се.

Още новини