Начало Новини Актуално Възрастта за пенсиониране ще се увеличава постепенно до 65 години. Планира се въвеждане и на задължителна осигуровка Сам

Възрастта за пенсиониране ще се увеличава постепенно до 65 години. Планира се въвеждане и на задължителна осигуровка Самотност

Актуално

Възрастта за пенсиониране ще се увеличава постепенно до 65 години, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Сега мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените - на 60 г. Планът е след 2011 г. да се направи 10-годишен график за промени в пенсионната реформа.

"За мен е важно да няма сътресения за хората и затова слагаме този 10-годишен период, в който да стават промените", обясни Младенов. Според него възрастта за пенсия трябва да остане диференцирана за мъжете и жените.
Експертите, които подготвят пакета от промени за нова пенсионна реформа, обаче са на друга позиция, научи "Сега". Според тях вдигането на пенсионната възраст на 65 г., при това за всички българи, е само първата крачка и едва ли ще се спре дотук. Не е ясно какво ще се случи с хората, които държавата пенсионира със социална пенсия на 65 г. заради липса на стаж. Логично е за тях възрастта също да се увеличи, тъй като в противен случай работещите няма да имат стимул да участват в осигуряването.
Тотю Младенов призна, че се търсят варианти как да се увеличат пенсиите на хората, родени преди 1960 г., които не се осигуряват във втори пенсионен фонд. Той заяви, че има начини това да стане чрез данъчни облекчения. Експертите обаче твърдят, че на практика няма възможност да се дават допълнителни пари на хората освен под формата на социално подпомагане. Другият вариант е смяна на формулата за изчисление, което ще вдигне пенсиите и на новите пенсионери.

Най-любопитното предложение на работната група обаче е за въвеждане на нова задължителна осигуровка "Самотност". Такава има в Германия, където е въведена преди около 15 г. По-малко е от 1% и от този фонд се обезпечават социалните нужди на възрастните, останали сами - те получават услуги като топла храна, почистване на дома, пазаруване и т.н. У нас подробности около идеята засега няма.
Въпреки че точно този кабинет отложи с 2 години падането на тавана на пенсиите, сега Тотю Младенов се зарича поетапно това ограничение да падне - първо за новоотпуснатите, после за всички. Според направените от ГЕРБ промени в кодекса за социално осигуряване таванът за новите пенсии трябва да падне през 2012 г.

Към пенсиите за януари 2010 г. ще бъде изплатена допълнителна сума в размер на 25 лв., реши Министерският съвет. Средствата ще се дават на възрастните хора, на които пенсията или сборът от пенсиите за декември 2009 г., заедно с добавките и компенсациите към тях, е в размер до 200 лв. включително. От това право ще се възползват около 940 800 пенсионери. Средствата за изплащане на добавките възлизат на 25 млн. лв.
Те ще бъдат предоставени от републиканския бюджет като трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване от резерва за реформата в социалното осигуряване за 2010 г.

Пенсионерите, имащи право на допълнителна сума за януари 2010 г., ще се подписват на две места - в изплащателния картон за месечната пенсия и в отделна ведомост за еднократната допълнителна сума в размер на 25 лева.
Сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си чрез банка, ще бъдат заредени на 7 януари 2010 г.

 

Още новини