Начало Новини Актуално Възобновиха разследването срещу земеделската служба в Гълъбово

Възобновиха разследването срещу земеделската служба в Гълъбово

Актуално

Окръжна прокуратура - Стара Загора, отмени постановлението на Районна прокуратура - Гълъбово, за отказ да се образува досъдебно производство срещу служители на общинска служба "Земеделие" - Гълъбово, която в продължение на 8 години събирала неправомерно такси от местните земеделци.

За случилото се информира "Старозагорски новини" през м.май т.г. Впоследствие започна проверка от Районна прокуратура - Гълъбово, която завърши с отказ от образуване на дело с мотива, че няма данни за извършено престъпление от общ характер. Медията ни обжалва постановлението, с твърдението, че по начина, по който е направена проверката, не може да се стигне до законосъобразен правен извод, а Окръжна прокуратура счете жалбата за основателна и възобнови разследването.
В постановлението на ОП - Стара Загора, е цитирано, че събирането на таксите е безспорно установено, без това да бъде предвидено в нормативен акт. Разпитаните служители и началници от земеделската служба са съобщили за таксите, но се оправдали, че такава била практиката, заварена от тях, още повече, че са им били правени проверки от Областна дирекция "Земеделие" - Стара Загора, и никой не е констатирал нарушението. Служителите са заявявали, че парите са били предавани с протокол на представител на областната дирекция, който пък бил ги внасял в Държавния бюджет. Тези твърдения обаче са приети твърде безкритично от страна на Районната прокуратура и не са извършени никакви проверки и не са изискани документи за твърдяното от служителите, още повече, че не е ясно на какво основание са били внасяни, ако изобщо са били внасяни, при условие, че са събирани на несъществуващо правно основание единствено от Общинска служба "Земеделие" - Гълъбово, смята ОП - Стара Загора.
Сега от Районна прокуратура - Гълъбово, се изисква да издири и приложи документи за потока на парите, за да се изясни дали те действително са били внасяни в бюджета, или са били присвоени от някой от служителите. От ОП обръщат внимание, че присвояването може да стане и чрез неправомерно разпределяне на допълнително материално стимулиране към заплатите на служителите. Едва след като тези факти бъдат установени, можело да се направи обоснован правен извод за наличие или липса на извършено престъпление по чл. 282 от Наказателният кодекс.

Още новини