Начало Новини Актуално Възможности за участие на български компании в Международния китайски панаир за вносни стоки

Възможности за участие на български компании в Международния китайски панаир за вносни стоки

Актуално

Международният китайски панаир за вносни стоки, който ще се проведе в периода 5 - 10 ноември 2021 г. в Шанхай, Китай, бе представен по време на виртуално събитие. Инициативата бе на Посолството на Китай в София и Българската търговско-промишлена палата. Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в откриването на събитието. Той сподели, че българската икономика и бизнес отбелязват леко възстановяване и точно сега е време за търсене на нови партньори и начини за бързо адаптиране спрямо новите обстоятелства. Китай е сериозен партньор за България, чийто пазар предлага редица ниши за по-добро присъствие на българските стоки в Азия.

Търговският съветник към Посолството на Китайската народна република в София Уанг Ксуекун приветства участниците в събитието - представители на български компании от различни браншове. Той информира, че страната му се бори с пандемията и нейните последствия. Китай има големи очаквания по отношение на Инвестиционното споразумение между ЕС и Китай, за което вече има политическо одобрение. То ще доведе до допълнително отваряне на китайския пазар за инвеститори от ЕС.

През първите единадесет месеца на 2020 г. търговията между Китай и ЕС бележи 3,5% растеж, сподели търговският съветник. Китай е най-големият търговски партньор на ЕС. По отношение на външната търговия с България азиатската страна се нарежда на 6-то място, а търговията през миналата година между двете държави нараства с 4,2%.

Китай залага на няколко ключови момента в своето икономическо развитие през следващите години, които са: модерно социалистическо общество с растяща средна класа, подобрен вътрешен търговски обмен и отваряне на китайския пазар, търсейки пряк контакт с много страни и партньори, както за износ така и за внос в страната.

Представяйки постиженията на досегашните три издания на Международния китайски панаир за вносни стоки, Уанг Ксуекун даде няколко добри примери за успешни партньорства: внос на замразени плодове /череши, горски плодове и др./, внос на млечни продукти от Полша, внос на ябълки от Франция, внос на кафе от Мексико и др.

Даниел Жу, представител на Търговския отдел към Посолството на Китайската народна република, представи какво се очаква по време на четвъртото издание на Международния китайски панаир за вносни стоки, както и възможностите за участие на български компании. Презентацията можете да свалите от тук .

Той очерта основни ползи за българските фирми, сред които: достъп до огромния китайски пазар /1,4 млн. души/; запознаване с глобални иновации като продукти и услуги; разширяване на контактите с потенциални партньори от цял свят /третото издание е посетено от 400 000 специалисти от 145 страни/.

Даниел Жу отбеляза и ключови дати в подготовката на участниците в изложението. Регистриралите се до 31 януари 2021 г. участници ще получат 25% отстъпка от цените за щанд, до 28 февруари 2021 г. - 10%.

Заявки за участие се приемат до 31.05.2021 г.

Заинтересованите за участие фирми могат да се свържат с: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg, тел.: 02 8117 489 или Даниел Жу, Търговски отдел на Посолство на Китай в София, Email: 58859246@qq.com, тел: 02 9710294.

Още новини