Начало Новини Актуално Възможности за туризъм през всички сезони ще рекламира България

Възможности за туризъм през всички сезони ще рекламира България

Актуално

Рекламната стратегия на България като туристическа дестинация за 2010 г. ще бъде цялостно ревизирана, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Използваните досега рекламни канали ще се преразгледат и ще се изберат най-ефективните или нови. Броят на изложенията, в които ще бъде представена страната ни, ще бъдат ограничени, а България ще се рекламира като дестинация за целогодишен туризъм, в която освен ски и море има възможности и за SPA, културен и исторически туризъм.

През миналата година държавата е финансирала участие на туристически борси, на които са присъствали само една-две фирми, коментира Маринов. Предстои да се определят кои са стратегически важните за страната изложения. Вече са отпаднали три от тях до края на тази година - в Барселона, Брюксел и Лайпциг. Ще намалим и площта на българските щандове и ще наемаме местни фирми за изграждането им, за да пестим средства, заяви Маринов. Не е нормално цената за изграждане на щанд да бъде 2-3 пъти по-висока от наема на изложбената площ, а това се е случвало в 40% от случаите досега, допълни той, цитиран от вестник Пари.

През следващата седмица Иво Маринов ще се срещне с представители на CNN и Eurosport за преговори за имиджовата реклама на страната ни. До момента рекламата по CNN не е докарала в страната и 10 туристи, коментира Валентин Йосифов, изп. директор на германския туроператор TUI България. Вчера той и шефът на компанията за региона Геро Еден бяха на среща със зам.-министър Маринов, за да обсъдят сътрудничеството в сферата на рекламата на страната ни на германския пазар, който е водещ за летния сезон. Предстои да се срещнем и с хотелиерите, за да определим конкретните стъпки и бюджета на инициативата, каза Маринов. При сегашната криза е много важно още отсега да започне рекламата на България за Лято 2010 г., смята Геро Еден.

За зимния сезон няма да повторим кампанията с безплатните лифт карти, с която привличахме туристи миналата зима, каза Маринов. Според него тя не е била ефективна и дори все още някои от финансовите разплащания не са приключени. В бюджета няма да има средства и за субсидиране на визите за руските туристи, както бе направено за летния сезон, допълни той.
В бюджет 2010 са заложени 3.145 млн. лв. за туристическа реклама на страната ни - почти колкото през тази година. Догодина финансова подкрепа за реклама ще дойде и от шестте европроекта на Държавната агенция по туризъм на стойност около 40 млн. лв. Засега изпълнението им зацикля заради забавяне в провеждането на обществени поръчки.

България ще участва с рекламен щанд от 252 кв. м на световното изложение World Travel Market в Лондон, което ще се проведе от 9 до 12 ноември. На него ще се представят 20 съизложителя - общините София и Пловдив, 15 туристически фирми и три компании само с рекламни материали без представител. Акцент в българското участие ще бъде представянето на специализирани форми на туризъм - културно-познавателен, спортен и приключенски туризъм. Щандът се изгражда от фирма Стройтек. Тя спечели обществена поръчка за 1.47 млн. лв. и ще отговаря за туристическите щандове и през 2010 г. в Берлин, Москва и Киев.

Още новини