Начало Новини Актуално Възcтановен е напълно добивът в Мини Марица-изток

Възcтановен е напълно добивът в Мини Марица-изток

Актуално

От неделя въглеподаването от Мини Марица-изток към централите е напълно възстановено, съобщи вчера при посещението си в рудник Трояново-север министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Добивът е достигнал 122 хиляди тона, което е от много високите дневни добиви, добави той.

По думите му, ако се запази добивът на ниво от 120 хиляди тона, до няколко дни може да се възстанови и износът на електроенергия. Според изп. директор на въгледобивното дружество инж. Евгени Стойков, ако не се влошат метеорологичните условия, няма много ниски температури и обледеняване, няма сериозни причини добивът да не се запази. Целта ни е да се възстановят максимално бързо резервите, каза още той.
Заради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка министър Трайчо Трайков, заместникът му Делян Добрев и областният управител Недялко Недялков направиха вчера проверка в рудник Трояново-север. Като един от големите проблеми министърът посочи залепването на въглищата от ниските температури и невъзможността да бъдат разтоварвани. Той се уверил на място какво е състоянието на техниката след кризисната ситуация от началото на месеца. Очакваните нови застудявания и валежи обаче може да влошат обстановката, подчерта министърът. Ако всички се бяха държали по-отговорно, сега проблемите щяха да бъдат по-малко, каза Трайчо Трайков по повод миньорската стачка и призова не само ръководството на Мините, но и други фактори, които имат отношение и влияние върху работата в рудниците, да вземат присърце ситуацията, за да не се усложнява повече.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини