Начало Новини Актуално Въвеждат се по-строги правила за противодействие на хепатита в Стара Загора

Въвеждат се по-строги правила за противодействие на хепатита в Стара Загора

Актуално
хепатит А жълтеница

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Стара Загора издаде заповед, която е връчена вечерта на 4 януари на изпълнителния директор на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович д-р Николай Колев. Тя предвижда ограничителни мерки срещу разпространението на вирусния хепатит тип А, информира д-р Елена Канева, директор на здравната инспекция.

Заповедта включва разкриването на още допълнителни легла в отделения на болницата за хоспитализирането на болните. Въвежда се строг пропускателен режим във всички отделения. Заразените с вирусен хепатит тип А трябва да влизат за преглед и настаняване в болницата само през един, строго фиксиран вход и това е южният вход, през двора на болницата, до складовите помещения.
Необходимо е да се осигурят допълнителни количества консумативи за еднократна употреба, както и дизенфекционни препарати за отделенията, където са настанени всички болни. Трябва да се осигурят и предпазни престилки за инспекторите от РИОКОЗ, които ежедневно инспектират в здравното заведение, където са настанени заразените пациенти.

Копие от заповедта е връчено на директора на РЗОК - Стара Загора, с идеята да се осигури допълнително финансиране, заради създалата се кризисна ситуация на единствената болница в областта, лекуваща хепатитно болни.

 

Още новини