Начало Новини Актуално Въведени са облекчения за кандидатстване по програма Енергийна ефективност и зелена икономика (видео)

Въведени са облекчения за кандидатстване по програма Енергийна ефективност и зелена икономика (видео)

Актуално

Въведени са облекчения за кандидатстване по програма Енергийна ефективност и зелена икономикаПредприятията могат по-лесно да кандидатстват за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по програмата Енергийна ефективност и зелена икономика. Това стана ясно след публикуването на новите насоки. Схемата е отворена за микро, малки и средни предприятия, а безвъзмездната помощ е до 50% от стойността на проектите.

Облекчени са тръжните процедури. Компаниите, които иска да кандидатстват за финансиране, могат да поискат оферти от три фирми, да ги сравни и да избере най-добрата за нея. А преди за дейности над определена сума се пристъпваше към публична покана, която е тежка процедура, обясни Трифон Колев от Областен информационен център - Стара Загора. Програмата е ориентирана към закупуване на енергийно ефективно оборудване, за саниране на производствени или офис сгради, което да намали разгодите на бизнеса за електроенергия.

Преди дни по Оперативна програма Конкурентоспособност е отворена нова мярка за иновации при изгодни за бизнеса условия. Безвъзмездната финансова помощ за закупуване на машини е 70%, а за маркетингови проучвания и стратегии - 90%, каза още Трифон Колев.

От Областния информационен център в Стара Загора припомнят, че са въведени допълнителни стимули за кандидатстващите по програмата за енергийно обновяване на жилищата. Безвъзмездната финансова помощ на домакинство вече е 75%. За социално слаби семейства, отговарящи на определение изисквания, държавата предоставя цялата сума за саниране.

илко груев

Още новини