Начало Новини Актуално Васил Божков, най-богатият българин, загуби милиони за един ден от търговия на акции на БФБ

Васил Божков, най-богатият българин, загуби милиони за един ден от търговия на акции на БФБ

Актуално
Васил Божков

Акциите на Мостстрой, търгувани на Българска фондова борса, се сренаха при търговията на 7 октомври, след като от компанията обявиха в сряда, че иска процедура по несъстоятелност. Книжата на дружеството поевтиняха с 88%, като от 1,50 лв. за една акция стигнаха 18 стотинки при затварянето на търговията. Имаше моменти, при които котировките паднаха и до 14 ст.

Така компанията загуби 7,35 млн. от пазарната си стойност само за ден. Оборотът бе 78 000 лв., като бяха изтъргувани над 450 000 акции, което прави 8,2% от дружеството.
Причината за паническата разпродажба на акции бе обявеното в сряда от Мостстрой и три негови дъщерни дуржества искане за откриване на производство по несъстоятелност. Като причина се посочва, че дружеството се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадълженост. Срещу него имало образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори на всички банкови сметки, възбрани, описи на движимо имущество.
На 31 май настъпил и падеж на кредит от 6 млн. евро, отпуснат от ОББ, и сумата е станала изискуема. Мостстрой обаче нямал средства да плати дълга.
През август Интерлийз пък прекратил сключените договори за лизинг и си прибрал техниката. Друг лизингодател - БМ лизинг, направил същото.

Сривът на Мостстрой повлече и Холдинг Пътища, като книжата му се обезцениха с 32%, което свали цената му с 8,83 млн. Търговията приключи на ниво от 60 ст. за акция при 89 ст. при затварянето на борсата в сряда. Така само за ден най-богатият българин Васил Божков, който контролира и холдинга и Мостстрой, изгуби над 16 млн. на борсата, коментира вестник 24 часа.

Основните индекси SOFIX и BG40 пък паднаха съответно с 0,8 и 0,9%.

Спад с 5,8 на сто отбелязаха и книжата на ПИБ, която е една от банките кредиторки на Мостстрой със заем от над 1,1 млн. евро.

Общият собственик на Мостстрой и Холдинг Пътища е сочен като причина за срива на книжата и на холдинга.
Друго общо между двете дружества е, че са в консорциума, който строи участъка от Ямбол до Карнобат от магистрала Тракия. Вчера строителният министър Росен Плевнелиев заяви, че проблемите на Мостстрой няма да се отразят на довършването на аутобана.

Първата копка на трасето бе в началото на септември. То трябва да е готово до същия месец на 2012 г.
Проверка на 24 часа в обявените финансови резултати от Мостстрой показа, че те не подсказват с нищо наближаващ фалит. Дори за тази година се очаквали приходи от 25 млн. при малко над 10 млн. за 2009-а. Като една от основните причини за намалелите средства през м.г. е посочено прекратеното финансиране на 5 големи проекта, сред които и изграждането на връзка между бул. Брюксел и новия терминал на летището в София. От тях Мостстрой загубил 20 млн. лв.
Последните данни са към края на юни тази година, когато компанията отчита загуба от 263 000 лв. В отчета е посочено, че за да контролира ликвидния риск, дружеството следи за плащане на нововъзникналите задължения, а натрупаните стари се погасяват. Освен това се посочва, че с управлението на капитала дружеството цели да осигурява възвръщаемост на инвестираните средства. Преди 3 месеца вземанията от клиенти са били за 3,1 млн. лв., търговските задължения са 1,1 млн. Позаеми дължи 1,75 млн. при 1,558 млн. в края на 2009 г.
Неочакваното искане за обявяване на несъстоятелност на компанията вчера провокира слухове, че се прави умишлено, за да се притисне държавата да й помогне, тъй като е част от консорциума за Тракия.

Справка в регистъра на обществените поръчки показа, че през тази година Мостстрой няма сключени договори, а през миналата са само два. Единият е с община Пловдив за работа по два моста за 641 470 лв., а другият е с областното пътно управление в Монтана за 181 188 лв.

 

Още новини